Cercetătorii de la Imperial College London avertizează cu privire la pericolul ridicat pentru sănătatea umană pe care îl reprezintă particulele fine degajate de anvelopele mașinilor, în momentul în care acestea se degradează și se tocesc. Acestea pot conține substanțe chimice toxice și metale grele, cum ar fi zincul și plumbul. În ciuda impactului pe care anvelopele uzate îl pot avea asupra sănătății, cercetările în acest domeniu au fost neglijate în favoarea celor despre emisiile de combustibil.

În 2021, în Marea Britanie, 52% din particulele poluante rezultate în urma transportului rutier a provenit din uzura anvelopelor și a frânelor, la care se adaugă alte 24% din abraziunea drumurilor și a marcajelor de vopsea ale acestora. Doar 15% din emisii provin de la țevile de eșapament ale autoturismelor și încă 10% de la țevile de eșapament ale camioanelor și vehiculelor grele de marfă.

Deși tot mai mulți producători auto încearcă să facă o trecere treptată de la vehicule care folosesc combustibili fosili la vehicule electrice, experții de la departamentul de inginerie mecanică al Imperial College London explică faptul că anvelopele reprezintă principala amenințare: “Chiar dacă, în cele din urmă, toate vehiculele noastre vor fi alimentate cu energie electrică în loc de combustibili fosili, vom avea în continuare poluare nocivă de la vehicule din cauza uzurii anvelopelor”.

Conform guvernului de la Londra, emisiile de gaze de eșapament ale vehiculelor din Marea Britanie au scăzut cu 90% din 1996, datorită aplicării unor standarde mai stricte în acest sens. Particulele mici care se separă de pneuri în timpul deplasării mașinilor, devin aeropurtate și pot fi inhalate adânc în plămâni. Poluarea aerului provoacă între 26.000 și 38.000 de decese premature pe an doar în Anglia, mai atrag atenția cercetătorii.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: Blueximages | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday