Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Maia Sandu, la București: România condamnă ferm orice tentative ruse de destabilizare. Vom continua să sprijinim respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova.

Președintele României, Klaus Iohannis, și cel al Republicii Moldova, Maia Sandu, au avut o nouă întrevedere. Vizita Maiei Sandu la București vine într-o perioadă tensionată, după ce Vladimir Putin a anulat un decret care conținea o prevedere referitoare la rezolvarea problemei transnistrene, cu respectarea suveranității, neutralității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Parcurgem o perioadă de crize de proporţii istorice – crize într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic în ultimele 12 luni.
  • Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să lanseze un război marcat de atrocități nemaivăzute în Europa, împotriva poporului ucrainean. A fost un an extrem de dificil şi pentru Republica Moldova, stat afectat profund şi direct de consecinţele acestui război.
  • V-aţi confruntat cu o criză energetică profundă, refugiați, dezechilibre economice masive, atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetățenii voștri. Toate venite pe un fond de vulnerabilități preexistente, gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplar de către autoritățile pro-europene de la Chișinău.
  • Ameninţările venite din exterior sunt deosebit de îngrijorătoare. Reiterez condamnarea fermă a oricărei tentative ruse de destabilizare. România rămâne deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care se intensifică la un an de război. Tentativele de destabilizare sunt susţinute de intensificarea propagandei Rusiei, scopul fiind diminuarea solidarității noastre, dar noi nu vom ceda.
  • Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări, este decizia noastră permanentă, clară şi fermă. În aceste vremuri foarte complicate, este necesar, și o să acționăm împreună, să fim tot mai aproape și tot mai uniți. Vom susţine sancţiuni pentru cei care doresc destabilizarea Republicii Moldova, România va continua să susţină suveranitatea Republicii Moldova.

Principalele declarații ale Maiei Sandu:

  • Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetăţeni în multe domenii. În plan extern, avem o colaborare excelentă. Aşa cum a spus dl. Bogdan Aurescu în glumă, Republica Moldova este singurul stat din lume care are doi miniștri de externe în acelaşi timp. Prim-ministrul Dorin Recean a anunţat că prima sa vizită oficială va fi la București. Suntem tot mai aproape de România, de UE, de familia noastră.
  • Bucuria acestei apropieri este umbrită de tragedia unui război crunt, un război care continuă de un an de zile. Rusia a invadat o țară vecină cu noi, o țară care îşi doreşte să trăiască în libertate şi demnitate.
  • Unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaureze la Chișinău un guvern marionetă. Moldova rămâne în picioare, demnă, hotărâtă în drumul ei spre Uniunea Europeană.
  • România a sărit în ajutor atunci când am rămas fără curent electric. Iarna asta am folosit gazoductul Iași – Chișinău, ca să cumpărăm gaze de pe piața europeană. Aceste măsuri ne-au ajutat să nu mai depindem de Gazprom, a fost prima dată în istoria țării când am reușit acest lucru.
  • Prioritatea noastră pe anul 2023 este reconstrucția economiei, consolidarea securității statului și continuarea reformelor. Conlucrăm pe aceste părți cu România.

Folosim cookies