Republica Moldova. Ministrul de Externe spune că guvernul a conștientizat încă de anul trecut riscul unei eventuale invadări de către Rusia a Aeroportului din Chișinău și că a luat în considerare distrugerea acestuia într-o astfel de situație.

În cadrul emisiunii ”Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova a declarat că autoritățile de la Chișinău erau pregătite încă de anul trecut pentru o posibilă invazie a rușilor și că, în acest caz, luau în calcul distrugerea sau blocare pistei de decolare a Aeroportului din Chișinău. Precizările oficialului moldovean vin după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că Rusia vrea să preia controlul asupra Chișinăului și asupra aeroportului său.

Zilele acestea se discuta despre faptul că aparent Aeroportul Chișinău ar fi fost o pontetiala țintă de atac. Eu pot să va zic că acest lucru era conștientizat cu un an în urmă și cu an în urmă toate instituțiile erau pregătite de riscuri pentru țara noastră, inclusiv la Aeroportul din Chișinău. Ceea ce se discută azi în spațiul public era prevăzut și noi eram conștienți și pregătiți pentru un astfel de scenariu”, a declarat Nicu Popescu la Jurnal TV (minutul 8:40).

Nicu Popescu a continuat:Există modalități standard de protecție a unui aeroport. Eu, dacă îmi permiteți nu o să întru în detalii de ordin militar sau tehnic, dar la modul practic, funcționalitatea unui aeroport depinde de capacitatea pistei de decolare să primească avioane. Prin distrugerea acestei piste sau prin blocarea acestei piste, poți, dar din nou eu nu voi intra în detalii pentru că sunt zeci de măsuri prin care un aeroport poate fi apărat și aceste măsuri au fost prevăzute, pregătite de instituțiile noastre, de Ministerul Apăririi, de SIS. Nu știu care care erau țintele Federației Ruse, dar pot să va spun că instituțiile noastre totdeauna au fost pregătite să se asigure că Aeroportul nostru nu cade în mâinile unor state ostile”.

Folosim cookies