BBC a realizat o amplă analiză asupra planurilor inițiale legate de invazie ale lui Vladimir Putin. Publicația britanică amintește că pe 26 februarie 2022, sateliții comerciali au reperat în nordul Ucrainei o coloană lungă de 15,5 kilometri, formată din blindate și vehicule de suport rusești, care aveau ca obiectiv cucerirea Kievului.

Analiza mai arată că ceea ce părea a fi atunci un convoi militar s-a dovedit a fi un ambuteiaj și o gafă tactică majoră. Pe 28 februarie, coloana se întindea pe 56 de kilometri. Vehiculele au fost blocate săptămâni întregi, apoi s-au retras și, aparent, au dispărut.

O echipă a BBC a vorbit cu zeci de martori, inclusiv cu personal militar, reprezentanți ai serviciilor de informații ucrainene și din alte țări, civili și veterani de război, pentru a afla unde au dispărut blindatele. Echipa a avut acces la hărți și documente rusești, care fac lumină asupra planurilor pe care Putin le avea la începutul invaziei.

Unul dintre militarii ucraineni care a luptat împotriva Armatei Ruse la începutul conflictului a explicat cum brigada sa a aruncat în aer podul care leagă Cernobîlul de următorul mare oraș, Ivankiv. Prima unitate de tancuri rusești ajunsă în zonă nu a mai putut înainta, iar rușii au pierdut timp construind un pod provizoriu.

Potrivit documentelor și hărților rusești, zece unități au avut ca sarcină să atace Ucraina din nord și să înainteze către Kiev, iar în final să cucerească capitala și să înlocuiască guvernul cu unul prorus. Într-un document se specifica că primul batalion de tancuri trebuia să intre în Ucraina la ora 4 dimineața, pe 24 februarie, și să ajungă la Kiev în după-amiaza aceleiași zile, la ora 14:55. O parte dintre cele zece batalioane aveau ca obiectiv securizarea perimetrului aeroportului din Hostomel, de lângă Kiev, unde rușii au făcut desant aerian.

Planul lui Putin s-a bazat pe două principii: viteza și secretul. Dar secretul a venit cu un cost major pentru Armata Rusă, în condițiile în care ordinele au ajuns la majoritatea comandanților militari cu 24 de ore înainte ca invazia să înceapă. La nivel tactic, militarii ruși au dus lipsă de alimente, de combustibil, de hărți actulizate după care să se orienteze, de instrumente adecvate de comunicare și de muniție, explică BBC.

Vehiculele de aprovizionare erau echipate cu cauciucuri neadecvate pentru iarna ucraineană, astfel că s-au abătut de la traseul prestabilit, pentru a nu rămâne împotmolite în mocirlă. Toate acestea au făcut ca cele zece batalioane de blindate să formeze un ambuteiaj. Un expert în tactică militară la sol a rezumat pentru BBC: Nu călătorești niciodată pe un teritoriu ostil într-un convoi lung. Niciodată”.

În plus, BBC arată că hărţile de pe care soldaţii ruşi se orientau erau învechite, din anii ‘60 – ‘70, iar unele localități apărute după aceea lipseau cu desăvârșire. Astfel, ucrainenii au mizat pe detonarea podurilor şi barajelor pentru a dezorienta armata rusă. Mai multe imagini din satelit arată că vehiculele rusești se învârt literalmente în cerc.

Evitând să traverseze câmpurile, vehiculele au ajuns pe majoritatea drumurilor principale de la nord de Kiev. În momentul în care coloana ajunsese la 56 de kilometri, aceasta includea până la 1.000 de tancuri, 2.400 de vehicule de infanterie mecanizată și 10 mii de oameni, precum și zeci de camioane de aprovizionare care transportau alimente, combustibil, petrol și muniții. 

În plus, incompetența militarilor ruși, i-a ajutat enorm pe ucraineni. Viceprimarul din oraşul Irpin, de doar 23 de ani, a evidenţiat lipsa de instruire a soldaţilor ruşi:În drumul lor spre Kiev, rușii postau videoclipuri pe rețelele sociale. Am repostat videoclipurile pentru a expune mișcările lor. Făcând acest lucru, erau complet descoperiţi“.

Sub presiunea atacurilor aeriene și a artileriei ucrainene, convoiul rusesc a fost în cele din urmă imobilizat, chiar la limita Kievului. Pentru miile de civili care locuiesc în apropierea trupelor blocate, experiența a fost îngrozitoare. Aceştia au relatat că ruşii au jefuit magazinele şi au folosit oamenii pe post de scut. Curtea Penală Internațională încă investighează crimele de război comise de ruşi.

După patru săptămâni, rușii au început să se retragă de lângă Kiev. Două dintre batalioanele rămase au fost înfrânte în apropiere de aeroportul Hostomel, iar alte 370 de camioane militare cu corturi, aparent abandonate în satul Zdvizhivka, au fost distruse de artileria ucraineană.

Acum, la un an de la debutul invaziei, în ciuda plasării de trupe ruse în Belarus, majoritatea experţilor sunt de acord că nu va exista un nou atac asupra Kievului.

Analiză integrală la BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday