Tensiune în Moldova. Ministerul rus al Apărării susține că trupele ucrainene ar urma să invadeze Transnistria, creând un fals atac al trupelor ruse staționate acolo. Chișinăul cere populației să rămână calmă, iar Maia Sandu vine azi la București.

Într-un comunicat, publicat în această dimineață de Ministerul Apărării din Rusia, se arată următoarele:

“Potrivit informațiilor disponibile, în viitorul apropiat, regimul de la Kiev pregătește o provocare armată împotriva Transnistriei, care va fi efectuată de unități ale forțelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formației naționaliste Azov.

◽️ Ca pretext pentru invazie, este planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei.

◽️ Pentru a face acest lucru, sabotorii ucraineni care participă la invazia în scenă vor fi îmbrăcați în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

◽️ Ministerul rus al Apărării monitorizează îndeaproape situația de la granița Ucrainei cu Transnistria și este gata să răspundă oricăror schimbări în situație.”

Autoritățile de la Chișinău au reacționat în felul următor: Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării vor informa neîntârziat opinia publică”, precizează guvernul de la Chișinău într-o notă informativă ce pare a sugera că informațiile publicate de Moscova nu sunt credibile.

Context:

  • Înainte de a ataca Ucraina, pe 24 februarie anul trecut, Rusia a inventat de asemenea pretextul unui pericol ca Armata Ucraineană să atace Donbasul.
  • Marți seara, Putin a anulat un decret privind poziționarea externă a Federației Ruse. Între altele, acesta prevedea rezolvarea problemei transnistrene, printr-o soluție “bazată pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova”.
  • Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a participat la întâlnirea cu Joe Biden de la Varșovia. Ea a confirmat faptul că a primit de la Volodimir Zelenski informații credibile privind un plan rusesc de a destabiliza Moldova, cu scopul schimbării guvernului, pentru că rușii ar avea nevoie de Aeroportul din Chișinău (aflat la doar 50 de Km de Transnistria).
  • De la Varșovia, Sandu vine azi la București, deși este neobișnuit ca într-o situație de criză majoră președintele să fie plecat din țară. Moldova are o armată foarte mică, de doar cinci mii de oameni.
  • Întrebat în legătură cu amenințările la adresa Moldovei, președintele României, Klaus Iohannis a spus că nu crede că “acțiuni practice ar fi iminente”: “Oamenii din Moldova se simt ameninţaţi, se simt în nesiguranţă dacă află despre astfel de intenţii. Şi cred că şi aici România şi românii joacă un rol foarte important să le dăm asigurări cetăţenilor din Republica Moldova să înţeleagă că noi suntem alături de ei nu numai cu vorba, ci şi cu fapta, cu energie, cu carburant, cu lemn, cu bani, cu consultanţă şi multe alte lucruri. (…) România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu, repet, în orice scenariu”, a mai spus Iohannis aseară, de la Varșovia.

Folosim cookies