Potrivit Reuters, ţările Uniunii Europene nu au reușit să stabilească priorităţi pentru cooperarea climatică, din cauza unei dispute tot mai aprinse privind rolul energiei nucleare în tranziția la energia verde. Franţa şi alte ţări precum Ungaria sau Cehia, care obţin până la 70% din energie din reactoare nucleare, propun strategii care implică o contribuţie a energiei nucleare la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. De cealaltă parte, Germania şi Spania, care îşi închid treptat reactoarele, avertizează că, deși producerea în sine a energiei nucleare nu este poluantă, ea împiedică implementarea de măsuri pentru extinderea în masă a energiei regenerabile, precum cea solară şi eoliană.

Conform declaraţiilor făcute de oficiali UE pentru Reuters, deşi majoritatea prevederilor climatice au fost adoptate (inclusiv un termen pentru eliminarea treptată, la nivel global, al combustibililor fosili), există o dispută și în privința hidrogenului, ca sursă de energie, în condițiile în care acesta poate fi creat și din surse regenerabile, dar și în reacții nucleare.  

Un rezumat al concluziilor discuțiilor de luni, consultat de Reuters, prevede “promovarea creșterii gradului de utilizare și integrarea în sistem a energiei regenerabile, a hidrogenului și a derivatelor sale”, precum şi “tehnologii sigure și de lungă durată cu emisii reduse de dioxid de carbon”.

Reuters menţionează că intensificarea utilizării, a producției interne și a importurilor de combustibil pe bază de hidrogen fără emisii de gaze cu efect de seră este esențială pentru planurile europene de decarbonizare a unor industrii, precum cea a îngrășămintelor chimice și a oțelului.

Sursa: Reuters

Foto: Ricochet69 | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday