Un grup de cercetători va încerca să foreze adânc într-o gaură de peste 4.000 de metri de pe fundul Atlanticului. Va analiza dacă un amestec de roci și apă de mare, din scoarța Pământului, a favorizat apariția primelor forme de viață.

Un grup format din 24 de geologi, microbiologi și alți oameni de știință vor naviga la bordul Joides Resolution, o fostă navă de foraj petrolier transformată într-una de cercetare. Experții vor pleca în luna aprilie din Portugalia către Masivul Atlantis, un lanț muntos subacvatic cu o înălțime de peste 4.200 de metri care se înalță de pe fundul Oceanului Atlantic. 

Misiunea echipei este să adâncească o gaură de 1.400 de metri, forată în urmă cu 20 de ani. Experții urmăresc să obțină în urma noilor foraje o adâncime de peste 2.000 de metri. Chiar dacă nu va fi cea mai adâncă gaură forată pe fundul mării, ar putea ajunge la cea mai apropiată distanță de mantua oceanică și să treacă prin straturi adânci de scoarță oceanică, care nu au fost examinate până acum. La o astfel de adâncime, temperaturile depășesc 200 de grade Celsius. 

Publicația americană scrie însă că misiunea experților va fi dificilă, având în vedere că vor fi nevoiți să coboare instrumentele grele de foraj pe fundul Oceanului Atlantic, pentru a găsi gaura deja forată, care are o lățime de 38 de centimetri. Forajele marime au avut loc în Masivul Atlantis deoarece lanțul muntos este o “fereastră tectonică”, unde plăcile se despart, iar straturile adânci ale Pământului vin la suprafață. Astfel, oamenii de știință au acces la structura interioară a Pământului care, în alte condiții, ar fi inaccesibile. 

Cercetătorii intenționează să obțină mostre din structura interioară a Pământului pentru a investiga dacă un amestec special de rocă și apă de mare ar fi putut da naștere vieții pe Terra și, potențial, pe alte planete, în același mod. Procesul pe care oamenii de știință vor să îl analizeze se numește serpentinizare, reacție care rezultă din contactul unor minerale din structura interioară a Pământului cu apa de mare. Geochimiștii cred că serpentinizarea ar putea fi favorizat apariția primelor forme de viață. 

Forajul oceanic a ajutat la dezvoltarea unor noi modele pentru a măsura căldura absorbită de oceanele lumii și creșterea nivelului mării. Totodată, a confirmat teoria plăcilor tectonice și a permis microbiologilor să descopere forme de viață în cele mai extreme medii oceanice. Expediția cercetătorilor care va începe în luna aprilie ar putea fi una dintre ultimele misiuni ale navei Joides, iar grupul de aproximativ 20 de țări care colaborează în domeniul forajului oceanic timp de aproximativ patru decenii a transmis că evaluează viitorul navei. Fundația Națională pentru Știință cheltuie circa 50 de milioane de dolari pe an pe fosta navă de foraj petrolier.

Sursa: WSJ

Sursa foto: Joides Resolution

Folosim cookies