Analiză The Guardian. Sancțiunile impuse asupra oligarhilor ruși au fost eficiente, însă o parte a lor au putut fi evitate cu ajutorul statelor care nu s-au alăturat demersului occidental. Bruxelles-ul încearcă să facă posibilă impunerea restricțiilor și în țări precum Emiratele Arabe Unite sau Turcia.

The Guardian arată la un an de la stabilirea sancțiunilor asupra oligarhilor ruși, în perioada în care Liz Truss era ministru de Externe, că acestea au avut efect. La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, Truss spunea: “Vizăm avioanele private ale oligarhilor, proprietățile lor, dar și alte bunuri pe care aceștia le au. Nu vor avea unde să se ascundă”.

Concret, analiștii explică faptul că interdicțiile de călătorie impuse prin intermediul sancțiunilor i-au oprit pe oligarhi să mai meargă în vacanțe la schi, au blocat posibilitatea acestora de a mai zbura cu avioanele lor private după bunul plac și le-au redus posibilitățile de a efectua diverse tranzacții și de a-și investi banii.

Cu toate acestea, analiștii The Guardian explică faptul că aplicarea acestor sancțiuni nu a fost atât de eficientă pe cât ar fi trebuit, din cauza a trei factori. Printre aceștia se numără resursele oligarhilor depozitate în conturi din state care nu au fost supuse sancțiunilor, diferențele de la nivelul fiecărui stat în ceea ce privesc limitările impuse și adăpostul pe care state din afara zonei de sancțiuni precum Turcia și Emiratele Arabe Unite l-au oferit.

În Dubai de exemplu, capitalul rusesc investit de la debutul războiului s-a intensificat, rușii reprezentând cel mai mare grup de cumpărători nerezidenți de proprietăți, conform agenților imobiliari locali. De asemenea, unii oligarhi ruși au ales să își ducă yacht-urile în Turcia. Abramovici de pildă și-a dus vara trecută patru dintre navele sale în Port Azure, care se autoproclamă ca fiind primul port de agrement al țării exclusiv pentru megayachturi din Turcia. 

În acest context, The Guardian scrie că, David O’Sullivan, fost secretar general al Comisiei Europene, ar trebui să fie convins de către Bruxelles să se întoarcă în calitate de emisar pentru punerea în aplicare a sancțiunilor. Sarcina sa este de a asigura “discuții continue, la nivel înalt, cu țările terțe pentru a se asigura de aplicarea măsurilor restrictive fără precedent care au fost impuse Rusiei de la începutul războiului său împotriva Ucrainei”.

The Guardian atrage atenția asupra faptului că modul de aplicare al sancțiunilor variază foarte mult, chiar și în cadrul Uniunii Europene. În ciuda faptului că toate statele membre au semnat aceeași listă de sancțiuni, punerea lor în aplicare nu este centralizată, ceea ce poate duce la abordări diferite. 

Experții explică faptul că majoritatea țărilor utilizează același sistem de autorizare prin care băncile, avocații sau agenții imobiliari trebuie să ceară permisiunea înainte de a efectua tranzacții pentru persoanele sancționate. Totuși abordarea asupra acestora poate fi diferită.

Represaliile financiare împotriva Rusiei, conchide The Guardian, au unit Europa și pe aliații săi, dar au scos la iveală și diferențele dintre ei.

Analiză integrală la The Guardian

Folosim cookies