Experții consultați de The Guardian explică faptul că evoluțiile care se produc în domeniul inteligenței artificiale (AI), vor produce o serie de schimbări în viața economică și socială. Spre deosebire însă de perioada anterioară, în care evoluțiile tehnologice au făcut posibilă apariția unor locuri de muncă mai bine plătite, acum se preconizează că situația va fi opusă.  

The Guardian explică faptul că, în timp ce lumea era preocupată de problemele generate de pandemie, inflație și război, sistemele de învățare autonomă și domeniile precum robotica au evoluat constant. Toate acestea, continuă The Guardian, vor duce în cele din urmă la cea de-a patra revoluție industrială, care va remodela, ca și celelalte trei, fundamental sistemele economice ale lumii.   

Un antreprenor care a vorbit în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos i-a avertizat pe cei care încă mai așteaptă schimbările produse de apariția inovațiilor în AI că acestea sunt deja printre noi și că nu sunt pozitive. A mai atras atenția și asupra importanței pe care intervenția guvernelor o are în acest sens. 

Comparând situația actuală cu ceea ce s-a petrecut în timpul celorlalte trei revoluții industriale, The Guardian arată că factorii de decizie politică nu au putut gestiona niciodată aceste schimbări așa cum trebuie, ceea ce a dus la probleme sociale majore, în special în privința șomajului.

Experții consideră însă că guvernele statelor ar putea să prevină aceste probleme investind mai mult în educație, astfel încât oamenii să fie pregătiți pentru schimbările care sunt așteptate și să reușească să își asigure un trai decent.

Este de așteptat ca o parte a angajaților să își piardă locurile de muncă pentru că vor fi înlocuiți de tehnologia inteligentă. Vor apărea noi ocupații, este adevărat, dar în alte sectoare, pentru care nu vor fi pregătiți. Cei mai afectați, se arată în analiză, vor fi angajații cu salarii medii, ale căror locuri de muncă vor fi înlocuite de unele noi, mai prost plătite.

The Guardian arată că deși nu se vor produce peste noapte, schimbările vor afecta milioane de oameni. 

Dezvoltarea sistemelor precum ChatGPT arată că tehnologia poate avea capacitatea și de a fi creativă, ceea ce va reduce și mai mult intervenția oamenilor în anumite activități.  

Noua tehnologie reprezentată de Chat GPT a fost lansată în noiembrie în San Francisco și a reușit să strângă 100 de milioane de utilizatori în 60 de zile. Facebook de pildă a avut nevoie de doi ani pentru a reuși să stângă un număr atât de mare de utilizatori. De altfel, The Guardian arată că roboții devin din ce în ce mai ieftini și mai sofisticați, iar în viitor numărul lor este așteptat să crească. În perioada 2015-2021 numărul brevetelor acordate pentru dezvoltatorii de AI a crescut de 30 de ori.  

Analiză integrală The Guardian. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday