Zeci de lideri din întreaga lume, printre care vicepreședintele american Kamala Harris, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Rishi Sunak, participă de vineri și până duminică la Conferința de la Munchen în cadrul căreia discută, printre altele, ajutorul acordat Ucrainei. În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, pentru prima dată în ultimele două decenii, reprezentanții Moscovei nu au fost invitați la Conferința de Securitate de la Munchen. 

Deși nu a participat fizic la întâlnirea politicienilor, liderilor și experților de securitate din întreaga lume, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis summitul din Germania printr-o videoconferință în care s-a axat pe ideea că invazia Rusiei “nu se va opri cu ocuparea Ucrainei”. Zelenski a continuat precizând încă o dată că omologul său rus are de gând să anexeze toate statele membre ale fostei URSS, iar următoarea țintă este Republica Moldova, iar Kremlinul “plănuiește acum cum să sugrume țara vecină”

Președintele ucrainean a comparat războiul din Ucraina cu legenda bătăliei dintre David și Goliat, afirmând că “Goliat (Rusia) a început să piardă teren și va fi învins cu siguranță în acest an”. Volodimir Zelenski a făcut pe această cale apel către țările din Occident să trimită cât mai repede tancuri Ucrainei. Vorbind despre această măsură, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că “țările care pot trimite tancuri Ucrainei să o facă acum”, iar Berlinul va asigura toate mijloacele logistice, reaprovizionarea stocurilor și antrenarea soldaților ucraineni. 

Premierul olandez, Mark Rutte, a transmis că primul lot de tancuri Leopard-1A5 oferite de Olanda, Germania și Danemarca vor fi furnizate cât mai curând posibil. Oficialul de la Haga a mai precizat că guvernul olandez este pregătit să găzduiască un tribunal care să ancheteze invazia Rusiei în Ucraina, dar că acest demers necesită mai mult sprijin internațional.

La rândul său, președintele Franței a declarat că nu poate exista pace în Ucraina dacă Rusia nu este învinsă: Ora dialogului nu a venit încă, pentru că Rusia a ales calea războiului. Armata Rusiei a ales să atace infrastructura civilă a Ucrainei și să comită crime de război, iar acest atac trebuie să eșueze. Unitatea și determinarea sunt elemente importante care oferă Ucrainei mijloacele de a se întoarce la masa de negociere într-un mod acceptabil și, totodată, pentru a discuta astfel o pace pe termen lung”, a transmis Emmanuel Macron.

Tot vineri, Vladimir Putin l-a primit în Rusia pe președintele bielorus Alexandr Lukashenko.

Surse: The Guardian, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday