Cotațiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au scăzut cu 6,2%, până la 48,78 euro pe Megawatt-oră, cel mai mic nivel înregistrat într-o zi de pe 31 august 2021. Prețurile gazelor au scăzut cu 35% de la începutul acestui an, dar sunt încă aproximativ duble față de nivelurile obișnuite pentru această perioadă a anului.

Bloomberg remarcă că prețurile au scăzut cu peste 80% față de vârful înregistrat în luna august 2022, când Rusia a redus livrările de gaze către Europa, ceea ce a însemnat costuri suplimentare de o mie de miliarde de euro pentru continent, a afectat economiile europene și a împins inflația la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii. Acum, situația s-a inversat brusc, pe fondul iernii relativ blânde din Europa, a eforturilor de a reduce consumul și a importurilor tot mai mari de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA.

Totuși, analiștii se întreabă dacă scăderea va continua. Odată cu sfârșitul iernii și scăderea cererii, gazele naturale ar putea deveni mai rentabile pentru generarea de energie în Europa, comparativ cu alternative precum cărbunele. Alți factori care ar putea influența creșterea prețurilor sunt cererea tot mai mare de gaze din India și China, întreruperile de aprovizionări sau vremea rece înainte de sfârșitul iernii.

Sursă: Bloomberg

Foto: Chatchawan Akarapratchayakul | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday