Joe Biden: Cele trei obiecte zburătoare doborâte weekendul trecut nu erau folosite pentru spionaj, nici de China, nici de alte țări, ci aparțineau probabil unor companii private.

Joe Biden a susținut o declarație de presă cu privire la obiectele zburătoare neidentificate depistate în spațiul aerian al SUA în ultimele două săptămâni. Președintele american spune că nimic nu sugerează că cele trei obiecte doborâte weekendul trecut erau folosite pentru spionaj, nici de către China, nici de către alte țări. Afirmă că cel mai probabil, aparțineau unor companii private, însă obiectele respective nu au fost revendicate de nicio asemenea companie.

Biden precizează că a cerut serviciilor de informații să facă o evaluare mai amplă a fenomenelor aeriene recente. Afirmă că nu există nicio dovadă a unei “înmulțiri bruște” a acestor apariții, subliniind că acestea coincid cu o serie de îmbunătățiri aduse radarelor americane. 

Principalele declarații:

  • Săptămâna trecută, după ce balonul chinezesc a fost doborât, militarii NORAD au analizat datele și au văzut că mai multe obiecte au survolat SUA, dar au fost identificate și în alte țări.
  • Am identificat trei alte obiecte zburătoare, am stabilit perimetre de siguranță și am dat ordin de a fi doborâte, deoarece reprezentau pericol pentru avioanele comerciale. Am acționat din precauție.
  • Nu știm ce erau aceste trei obiecte și nimic nu arată că erau obiecte de spionaj ale Chinei sau ale altor țări. Acestea aparțineau unor companii private, cel mai probabil, sau erau baloane care efectuau cercetări științifice.
  • Să fie clar, nu avem dovezi că a crescut brusc numărul de obiecte pe cer.
  • Unele informații vor rămâne clasificate. Ne vom adapta tuturor acestor provocări. Vom depune eforturi pentru a ne asigura că suntem poziționați încât să acționăm în siguranță în privința acestor obiecte.
  • Să facem o distincție în ceea ce reprezintă riscuri la securitate și care nu. Ceea ce reprezintă o amenințare va fi doborât.
  • Am decis să nu fie doborât balonul chinezesc de spionaj deasupra solului pentru că era de mărimea unui autobuz și putea provoca pagube.
  • Putem vorbi de competiție cu China, dar nu vrem un nou Război Rece. Nu vrem un conflict cu China.

Anterior, Pentagonul a anunțat că de duminică nu au mai fost depistate asemenea obiecte zburătoare deasupra Statelor Unite. Până acum, Casa Albă a afirmat că primul obiect doborât a fost un balon de supraveghere chinezesc care ar fi putut spiona inclusiv ținte militare. Beijingul a negat această acuzație și a susținut că balonul a fost un balon meteorologic. 

Folosim cookies