Studiu. Cantitatea de gheață care plutește în apele din Antarctica a ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie și ar putea continua să scadă în următoarele săptămâni.

Conform datelor furnizate de National Snow and Ice Data Center, cantitatea de gheață care plutește pe marea din jurul Antarcticii, la Polul Sud, a scăzut și a ajuns să măsoare aproximativ 1,9 milioane de kilometri pătrați. Aceasta este cea mai scăzută valoare înregistrată de la începutul monitorizării prin satelit, la sfârșitul anului 1978. De asemenea, este al doilea an consecutiv în care a fost înregistrat un nivel minim record, iar oamenii de știință mai estimează că nivelul gheții va scădea și mai mult până la sfârșitul acestei luni.

Cercetătorii nu au fost surprinși însă de schimbare, explicând că era de așteptat ca efectele crizei climatice să se vadă și la extremele arctice ale Pământului. Totodată, raportul agenției americane arată că cealaltă parte a lumii, Polul Nord, a fost regiunea cea mai afectată de fenomenul topirii gheții, care s-a manifestat clar și pronunțat după 1970. Specialiștii estimează că, începând din 1979, Arctica a pierdut peste 51 de mii de km pătrați de gheață pe an. 

“Aria pe care se întinde suprafața înghețată a apelor din Antarctica a variat foarte mult în ultimii câțiva ani. În timp ce în 2022 și acum în 2023 au scăzut la minime istorice, patru dintre cele cinci valori record atinse anterior au fost înregistrate doar în 2008. Cu toate acestea, subiectul este delicat și sunt necesare date și analize suplimentare pentru a evalua în detaliu impactul încălzirii globale în Antarctica și Arctica”, au explicat oamenii de știință. 

Sursă: The Washington Post

Ilustrație: Dale Shelton | Dreamstime.com

Folosim cookies