Potrivit unui raport citat de The Guardian, 31% dintre companiile din toată lumea care taie cei mai mulți copaci pentru a fabrica produse precum uleiul de palmier (sau produse derivate), cafea, cacao, cauciuc, soia sau carne de vită, nu au implementat niciun fel de politică de reducere a defrișărilor.

Totodată, multe dintre companiile care au stabilit politici pentru reducerea defrișărilor, nu le monitorizează corespunzător, continuând să își producă marfa în mod normal și chiar accelerând procesul de despădurire. Raportul Global Canopy mai arată că doar 50 de companii din 100 care și-au luat acest angajament își monitorizează furnizorii sau regiunile de aprovizionare.

“Am depășit cu trei ani termenul limită (din 2020) pe care multe organizații l-au stabilit pentru a pune capăt defrișărilor, și ne aflăm la doar doi ani distanță de termenul limită din stabilit de ONU (2025) pentru ca întreprinderile și instituțiile financiare să oprească defrișările. Această dată limită este esențială pentru a ne atinge obiectivele net zero și pentru a evita schimbările climatice catastrofale.” se arată în raport. 

La Cop26 din 2021, liderii mondiali au convenit să elimine defrișările din opțiunile pentru lanțurile de aprovizionare. Defrișarea terenurilor contribuie la un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră, conform specialiștilor. În urmă cu două luni, UE a ajuns la un acord preliminar de a nu mai permite importuri extracomunitare de produse obținute pe terenuri defrișate, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, însă de atunci, nu au mai fost făcuți pași concreți în acest sens.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday