Secretarul General al ONU lansează un nou apel pentru acțiuni împotriva încălzirii globale. Avertizează că o creștere rapidă a nivelului mărilor poate duce la o “migrație în masă a populațiilor, la scară biblică”.

Antonio Guterres, Secretarul General al ONU, a declarat că din cauza schimbărilor climatice, nivelul mărilor și oceanelor crește mai rapid decât în urmă trei mii de ani. A explicat că întregi comunități și țări ar putea dispărea pentru totdeauna. Am fi în acea situație martorii unui exod la scară biblică. Și am fi nevoiți în același timp să concurăm și mai mult pentru resurse”.

Guterres a mai afirmat că fenomenul atrage un val de probleme pentru aproape un miliard de oameni, de la Londra la Los Angeles și de la Bangkok (Thailanda) la Buenos Aires (Argentina). El a mai scos în evidență nevoia de a reduce emisiile de carbon, de a combate sărăcia și de a redacta o lege pentru protejarea persoanelor fără locuințe și fără cetățenie.

Datele Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) indică faptul că nivelul mării a crescut în ultimul secol mai rapid decât în oricare altul din ultimii 11 mii de ani. Fenomenul este în strânsă legătură cu topirea ghețarilor. Conform studiilor citate de The Guardian, dacă omenirea va evita creșterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius, nivelul mărilor și oceanelor tot s-ar ridica cu 50 de centimetri până în 2100.

Sursa: The Guardian

Foto: Namchetolukla | Dreamstime.com

Folosim cookies