Un studiu publicat de Universitatea din Exeter (Marea Britanie) și Greenpeace Research Laboratories arată că zgomotul produs de forajul de pe fundul mării, care se propagă pe sute de kilometri distanţă, ar putea perturba semnificativ capacitatea mamiferelor marine de a se orienta prin ecolocație, cât şi abilitatea acestora de a comunica, fiind cunoscut faptul că balenele, de exemplu, se pot auzi între ele și de la sute de kilometri distanță.

Lucrarea, publicată în revista ştiinţifică Frontiers in Marine Science a concluzionat că “sunetele produse de operațiunile de forj marin, inclusiv de vehiculele operate de la distanță pe fundul mării, se suprapun cu frecvențele la care comunică cetaceele”.

Cercetătorii arată că planurile de intensificare forajului marin pentru extragerea de materii prime (cupru, cobalt, nichel, mangan, aur, argint și platină) ar putea acutiza problema. Aceştia estimează că între 22 și 30 de specii de cetacee, inclusiv balene albastre pe cale de dispariție, delfini, cașaloți şi marsuini, pot fi găsite în zona Clarion Clipperton (o regiune oceanică din nordul Pacificului), unde autoritățile de reglementare au acordat deja 17 licențe de exploatare.

Deși companiile se ocupă cu forajul marin nu au primit încă permisiunea de a începe exploatarea la scară industrială, acestea solicită guvernelor să le permită să facă acest lucru începând de vara aceasta. Activiștii de mediu și oamenii de știință avertizează că, dacă vor primi acordul, utilajele ar putea lucra 24 din 24 de ore pe zi, provocând sunete la diferite adâncimi, care pot perturba “ireversibil şi pe lungă durată” capacitatea cetaceelor de a se orienta.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Foto: Willyambradberry | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday