Raed Arafat a susținut o conferință de presă, în urma cutremurului de 5,7 Richter care a avut loc în Gorj în această după-amiază, urmat de șase replici. 

Potrivit lui Raed Arafat, cutremurul “a produs efecte” în șase localități din trei județe, Gorj, Dolj și Mehedinți. De asemenea, au fost înregistrate peste 50 de apeluri de urgență privind fisuri sau elemente de construcție căzute: “IGSU a început procedurile clare și normale în fiecare județ, să înceapă evaluările. A fost activată la nivel național grupa operativă la nivelul MAI, cu ofițeri IGSU și DSU. Ne-am asigurat că nu avem nimic grav”.

La eveniment a participat și Constantin Ionescu, directorul general al INFP, care a explicat că în Gorj au mai avut loc cutremure, însă foarte rar, la magnitudini mici: “Este pentru noi o surpriză că zona respectivă s-a activat. Aceasta a mai produs cutremure în trecut, în 1943 (5 grade), în 1910 și 1860, cu magnitudini sub 4”.

Șeful DSU a completat că “acolo unde apar fisuri, asta nu înseamnă că blocul nu este locuibil, dar se vor face evaluări, așa cum s-a întâmplat ieri cu blocul de 4 etaje care a fost expertizat și s-a decis că este locuibil”. În Gorj, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Potrivit lui Raed Arafat, au fost semnalate efecte în Târgu Jiu, Arcani și Bumbești-Jiu, astfel:

  • La spital, s-au prezentat 5 persoane cu atac de panică și două rănite ușor, cu traumatisme cerebrale minore. O persoană rănită a fost în interiorul Primăriei Târgu Jiu.
  • În Gorj, șapte case de locuit (șase în Tg. Jiu și una în Arcani) cu fisuri sau cu elemente căzute, precum cărămidă, hornuri, patru sedii de instituții, două spații comerciale și cinci blocuri de locuit. 

Alte declarații: 

  • În Dolj, a fost afectat acoperișul sediului Poliției din Calafat.
  • În Mehedinți, la Drobeta Turnu Severin, sunt elemente de construcții în pericol să cadă și alte 3 imobile cu fisuri. 
  • Nu sunt efecte grave, nu avem răniți grav, nu avem victime. Vreau să subliniez că este normal să apară momente de panică.
  • Revin cu instrucțiunile pe care le-am dat de mai multe ori. Mesaje RO-ALERT nu se dau înainte de cutremur, iar după, se dau dacă sunt efecte grave.
  • Ne putem aștepta la cutremure mai puternice? Este greu de spus dacă se descarcă sau dacă se acumulează energia în altă parte. Urmează replicile și să sperăm că va scădea în energie activitatea seismică. De obicei asta durează o lună de zile la un astfel de cutremur. Vor fi foarte multe replici. Replicile ar putea fi chiar și de aceeași intensitate.

Reamintim, un seism similar, de 5,2 grade, a avut loc și ieri, tot în Oltenia.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday