Conform studiului, publicat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, ghețarii din arhipelagul Svalbard (Oceanul Arctic) conțin peste 26 de compuși toxici denumiți PFAS (substanțe chimice sintetice). The Guardian informează că aceste substanțe sunt folosite în diferite industrii pentru a oferi anumitor produse un grad mai mare de rezistență la apă, căldură sau pete (în cazul hainelor) și pot cauza probleme de sănătate precum boli hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și chiar cancer. 

Substanțele chimice sunt emise în atmosferă de fabrici și centrale și se depun pe ghețari sub formă de fulgi de zăpadă. Arhipelagul Svalbard este lovit de mase de aer contaminat din Eurasia. Oamenii de știință avertizează însă că aceste substanțe nu se degradează de-a lungul timpului, iar, odată ce ghețarii se topesc, chimicalele ajung în ecosistemele din aval, precum în fiordurile arctice și în tundră. Studiul mai arată că, în cele din urmă, substanțele toxice ajung să afecteze întreaga rețea trofică, de la plancton și pești, la foci și urși polari.

“Urșii polari și celelalte animale sunt expuse la substanțe chimice toxice produse de om și la stresul provocat de un habitat în schimbare”, a declarat William Hartz, autorul principal al studiului, precizând că temperatura din arhipelagul Svalbard crește mai rapid decât media globală.

Sursa: The Guardian, Sciencedirect

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday