SUA. FBI a găsit încă un document secret în urma perchezițiilor la locuința lui Mike Pence din Indiana, pe lângă cele descoperite anterior de avocații fostului vicepreședinte.

În afară de documentul găsit vineri, FBI a mai ridicat și “șase pagini suplimentare fără niciun fel de marcaj”, însă presa americană crede că și acestea ar putea fi tot dintr-un set de documente clasificate. Perchezițiile au durat cinci ore și au avut loc cu acordul lui Pence, fără a mai fi emis astfel și mandat.

FBI va percheziționa și biroul lui Pence din Washington D.C în zilele următoare. În ianuarie, reprezentanții lui Pence au trimis o scrisoare către Arhivele Naționale – agenția guvernamentală americană care gestionează conservarea dosarelor prezidențiale – în care avertizau că au găsit documente clasificate în casa fostului vicepreședinte. Aceștia susțin că au găsit documentele în niște cutii, în momentul în care Pence urma să-și schimbe locuința. 

Aceasta este cea mai recentă evoluție într-o controversă tot mai mare legată de documente clasificate care i-a vizat deja atât pe fostul președinte Donald Trump, cât și pe președintele în exercițiu Joe Biden. Donald Trump este cercetat pentru posibile încălcări ale legii privind spionajul. FBI a recuperat, în urma perchezițiilor efectuate la locuința sa din Florida, în jur de 300 de documente clasificate, inclusiv unele marcate cu “strict secret”. În mod normal, documentele clasificate trebuie să ajungă la Arhivele Naționale imediat după ce o administrație părăsește mandatul. Referitor la Joe Biden, FBI a desfășurat recent percheziții ca parte a investigației privind păstrarea ilegală a documentelor clasificate descoperite în biroul și locuința sa.

Surse alternative: BBC, NY Times

Folosim cookies