Oficiali ai SUA au declarat, sub protecția anonimatului, pentru CNN că după ce președintele Joe Biden a preluat mandatul în 2021, un balon de spionaj chinezesc a tranzitat pentru scurt timp teritoriul continental al țării. În urma acestui incident, mai mulți experți au colectat o serie de informații pentru a dezvolta o metodă de urmărire a baloanelor în timp real, pe tot globul, care a fost folosită cu succes, pentru prima oară, în 2022. 

Experții au analizat informațiile colectate în urma observării aparatului de spionaj și au descoperit că alte trei baloane de supraveghere similare au tranzitat teritoriul SUA, nedetectate, în timpul administrației Trump, iar alte zeci de misiuni similare au fost desfășurate de China în întreaga lume. Americanii au descoperit cel puțin 40 de baloane ale Chinei care au survolat cinci continente.

“SUA au întâlnit o oportunitate unică săptămâna trecută, de a afla mult mai multe despre programul chinez de baloane de supraveghere”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Potrivit CNN, dezvăluirile ar putea amplifica și mai mult criticile parlamentarilor republicani că administrația nu a acționat suficient de repede pentru a împiedica balonul să intre în spațiul aerian al SUA, săptămâna trecută.

Un alt balon, care a fost observat deasupra Americii Latine, s-a prăbușit singur în ocean, iar oficialii americani evaluează cum s-a întâmplat acest lucru, luând în calcul chiar posibilitatea ca unele dintre baloane să fie echipate cu un mecanism de autodistrugere.

SUA au putut urmări traseul celui mai recent balon chiar înainte de a intra în spațiul aerian al țării. Defense Intelligence Agency a avertizat că balonul se îndrepta spre Statele Unite pe 27 ianuarie, cu o zi înainte de a intra în țară traversând Alaska, potrivit informațiilor obținute de CNN.

Cu toate acestea, oficialii militari și de informații au decis să îl urmărească pentru a colecta informații în loc să îl distrugă, considerând că nu reprezintă o amenințare și că  doborârea lui ar risca viețile civilor. De asemenea, aceștia au evaluat că șansele de recuperare a echipamentul balonului s-ar reduce.

Articolul integral CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday