Financial Times scrie că două dintre cele mai mari companii de telecomunicații din China, Telecom și China Mobile, și-au retras anul trecut investiția comună de aproximativ 20%, după ce, cel mai mare furnizor chinez din sector, Hengtong Marine, nu a fost ales să construiască canalul submarin. 

În schimb, Microsoft, Orange și Telecom Egypt, companiile care supraveghează proiectul “Sea-Me-We 6” au ales compania americană SubCom pentru realizarea lucrărilor de construcție a cablului. Publicația britanică scrie că investiția celor două companii chineze este “importantă dar nu critică”.

O altă companie de stat chineză care prestează servicii de telefonie mobilă, China Unicom, a rămas implicată în proiect, dar investiția acesteia nu a fost făcută publică. Analiștii se așteaptă ca proiectul intercontinental să fie finalizat în 2025. 

Proiectul în care au investit mai multe companii, atât americane cât și chineze, implică construirea unei legături submarine prin cablu care să ușureze transmiterea de informații digitale între Europa de Vest și sud-estul Asiei. Valoarea investiției se ridică la peste 500 de milioane de euro, iar cablurile se vor întinde pe o lungime de 19.200 de km. Decizia Beijingului, mai scrie Financial Times, scoate în evidență rivalitatea dintre SUA și China în legătură cu controlarea infrastructurii care stă la baza dezvoltării internetului la nivel global. 

Aproximativ 95% din fluxul de trafic de internet intercontinental, care include transmiterea de date, apeluri video, mesaje sau e-mailuri, este asigurat de peste 400 de cabluri submarine, care  conform FT, se întind pe o lungime de 1,4 milioane de kilometri. Experții occidentali în materie de securitate spun că o lege recent implementată de guvernul chinez sugerează că datele cu care operează companiile chineze ar putea ajunge la partidul comunist și exploatate. Concret, această lege obligă companiile și instituțiile naționale să anunțe guvernul dacă informațiile pe care le operează pot afecta securitatea națională. 

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday