Rusia îşi va reduce producţia de petrol în luna martie cu 500 de mii de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5% din producţia sa. Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu peste 2%, până la 86,6 dolari pe baril.

Decizia, anunțată de viceprim-ministrul Alexander Novak, vine după ce Occidentul a impus plafoane de preț pentru petrolul și produsele petroliere rusești. După publicarea deciziei, prețul țițeiului Brent a crescut cu peste 2,5%, până la 86,6 dolari pe baril. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de țiței, după Arabia Saudită.

În prezent, vindem tot volumul de petrol produs. Cu toate acestea, după cum am spus mai devreme, nu vom vinde petrol celor care aderă direct sau indirect la principiile plafonării prețului. În acest sens, Rusia își va reduce voluntar producția cu 500 de mii de barili pe zi în martie. Acest lucru va contribui la restabilirea relațiilor de piață”, a precizat Novak într-un comunicat.

Kremlinul a luat decizia fără consultări prealabile cu membrii OPEC+, iar doi delegați OPEC+ au declarat pentru Reuters că organizația nu va lua nicio măsură după ce Rusia a anunțat reducerea producției de petrol.

Sursă: Reuters

Folosim cookies