Într-un mesaj postat pe Facebook, Volodimir Zelenski continuă să susțină că mai multe rachete rusești au survolat spațiul aerian al României, ceea ce reprezintă o provocare pentru securitatea NATO. Ministerul Apărării din România a negat anterior informația și a declarat că acestea au zburat la 35 de kilometri de granița țării.

Astăzi, inamicul a lansat 70 de rachete într-un alt atac masiv. Peste 60 dintre acestea au fost doborâte. Acestea aveau ca țintă civilii și infrastructura și din păcate sunt și victime. Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României. O altă dovadă că teroarea nu a cunoscut și nu va cunoaște granițe. Aceasta este o altă dovadă că protejarea Ucrainei înseamnă protejarea întregii Europe și a lumii. Rachetele de astăzi sunt o provocare pentru securitatea NATO, pentru securitatea colectivă. Este o teroare care poate şi trebuie să fie oprită. Oprită de către comunitatea internaţională. Le mulţumesc tuturor celor care înţeleg acest lucru. Le mulţumesc tuturor celor care ajută și, bineînțeles, armatei noastre”, a declarat Zelenski.

Știrea inițială

Ministerul Apărării din România contrazice informațiile publicate de comandantul Armatei Ucrainene, Valerii Zalujni, în această dimineață. Românii susțin că au detectat o singură rachetă de croazieră care a trecut pe deasupra Republicii Moldova, dar NU a traversat spațiul aerian al României.

Comunicatul integral al MApN:

“Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”.

Anterior, generalul Valerii Zalujni, comandantul Armatei Ucrainene, a anunțat pe rețelele de socializare că două rachete ar fi intrat în spațiul aerian al României.

“Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. În jurul orei 10:33, rachetele au intrat în spațiul aerian românesc înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean în punctul în care se intersectează granițele celor trei țări. Rachetele au fost lansate din Marea Neagră”, a scris pe Telegram comandantul şef al Forţelor Armate Ucrainene, Valerii Zalujni.

La scurt timp după acest mesaj, purtătorul de cuvânt al MApN a negat informația transmisă de ucraineni: “Stimați jurnaliști, informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informații oficiale cu privire la această situație. Vă adresăm rugămintea de a nu difuza în spațiul public informații neverificate pe acest subiect”.

Contactați de Reuters, oficialii de la Moscova au refuzat să comenteze, pentru moment, informația. Rachetele Kalibr sunt cele mai performante arme ghidate de care dispune Rusia, cu o precizie declarată de 30 de metri, și au fost lansate de la începutul războiului atât din Marea Neagră, cât și din Marea Caspică.

Știrea se actualizează…

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday