Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Politico că instituția a recomandat țărilor UE să “efectueze o retragere coordonată” din Tratatul privind Carta Energiei (ECT), care protejează investițiile în acest sector. A fost semnat în 1998 pentru a încuraja companiile din vestul Europei să investească în țările membre ale fostului bloc comunist. Acordul protejează aproximativ 344 de miliarde de euro care au fost investiți în industria cărbunelui, petrolului și gazelor din UE, Regatul Unit și Elveția. 

Concret, permite companiilor să dea în judecată guvernele țărilor care adoptă anumite politici sau modifică legi ce pot duce în final la micșorarea sau pierderea veniturilor companiei energetice în cauză. Politico scrie că decizia UE de a se retrage din tratat marchează o schimbare majoră a politicii și este oarecum justificată de faptul că acordul nu este compatibil cu angajamentul marilor economii mondiale (printre care și UE) de a renunța în timp la combustibilii fosili, în favoarea energiei verzi.

Un document intern al Comisiei Europene a conchis că o ieșire completă a UE din Tratat este “inevitabilă”, după ce mai multe țări – inclusiv Franța, Germania, Olanda, Polonia și Spania – l-au contestat și au declarat că vor părăsi unilateral acordul.

Nu este de mirare că, acum, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că retragerea UE din tratat este inevitabilă în acest context politic. Este timpul ca retragerea să fie finalizată”, a declarat Anna Cavazzini, europarlamentarul care conduce discuțiile în Parlamentul European pe acest subiect. Înainte de discuțiile privind ieșirea din Tratat, Comisia Europeană a încercat să-l modifice, dar țările membre din Asia Centrală și de Est nu au fost de acord. Acest impas a dus în cele din urmă la o campanie importantă împotriva acordului, condusă de un număr ONG-uri, dar la care s-au alăturat mai târziu țările din vestul Europei.

Există încă o speranță falsă că un acord precum acesta ar duce la mai multe investiții. Dar această speranță nu a fost niciodată confirmată de fapte”, a declarat Cornelia Maarfield, coordonator de politici comerciale al unuia dintre ONG-urile implicate, CAN Europa. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a mai declarat pentru Politico faptul că “acest tratat, nemodernizat, nu mai este în conformitate cu politica UE privind protecția investițiilor sau cu angajamentul privind energia verde”.

Sursa: Politico

Sursa Foto: Adrian825 / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday