Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă elvețiană, a încheiat 2022 cu cea mai mare pierdere anuală (-7,9 miliarde de dolari) de după 2008. Clienții au retras 121 de miliarde de dolari în ultimele trei luni ale anului trecut, după ce reputația băncii a fost afectată de zvonurile că s-ar afla în pragul colapsului.

Credit Suisse a raportat pierderi de 1,5 miliarde de dolari doar în ultimul trimestru al anului trecut. Spre comparație, în 2008, înregistra pierderi de 8,9 miliarde de dolari. Banca a transmis într-un comunicat că performanța din trimestrul al patrulea a fost influențată de “mediul economic dificil, de retragerile semnificative de depozite și active nete de la începutul trimestrului și, în paralel, de implementarea anumitor strategii”. 

Credit Suisse a înregistrat o accelerare bruscă a retragerilor în ultimele trei luni din 2022, de 121 miliarde de dolari, când pe rețelele de socializare se specula că banca s-ar afla în pragul colapsului. Zvonurile, care au declanșat vânzarea acțiunilor, au fost precedate de strategii greşite și diferite eșecuri de conformitate, care au afectat reputaţia băncii.

A doua cea mai mare bancă din Elveția a lansat o politică de revizuire majoră a activității sale, prin reducerea costurilor și locurilor de muncă (a concediat aproximativ 9.000 de angajaţi). Un director executiv a fost demis în iulie, după ce alți doi au fost demiși în 2021. Un grup de investitori ai Suisse Credit consideră că rezultatele publicate joi sunt “dezastruoase”. Acțiunile băncii au scăzut cu peste 10% după publicarea datelor.

Surse alternative: CNN, Reuters

Sursa Foto: Yulan / Dreamstime

Folosim cookies