Organizația Națiunilor Unite (ONU) arată într-un raport că una dintre cele mai periculoase surse de poluare este legată de creșterea animalelor și de folosirea excesivă a antibioticelor în fermele zootehnice. Concret, deșeurile produse de animale (excrementele) ajung fie prin pânza freatică, fie prin deversarea directă (în timpul transportului naval) în râuri, obligând germenii și bacteriile aflate în natură să se adapteze și să evolueze pentru a supraviețui diferitelor tipuri de antibiotice.

ONU menționează fermele ca fiind cel mai important factor de poluare cu antibiotice, dar enumeră la acest capitol și deșeurile canalizate din spitalele umane, precum și industria farmaceutică, care nu are un sistem adecvat de separare a deșeurilor de canalizările urbane.

Conform ONU superbacteriile rezistente la antibiotice se răspândesc rapid și, în final,  afectează și oamenii care trăiesc în zone cu sisteme sanitare mai bine puse la punct, nu doar pe cei din statele sărace. 

În raport se atrage atenția asupra riscului ca până în 2050, rata anuală a mortalității din cauza rezistenței la antibiotice să ajungă la 10 milioane de oameni. De asemenea, rezistența la antibiotice mărește cheltuielile de sănătate publică, provocând pierderi anuale ce vor ajunge la aproximativ 3,4 miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului.

Experții atrag atenția asupra importanței aplicării unor măsuri care să reducă poluarea, printre acestea numărându-se și vaccinarea animalelor care reduce rata de îmbolnăvire a acestora și, consecutiv, nevoia administrării de antibiotice. 

Sursa: The Guardian

Foto: Branex | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday