SUA. În discursul privind “starea Uniunii”, susținut în fața Congresului, președintele Biden a spus că războiul declanșat de Rusia este cel mai mare test pentru vremurile noastre, pentru America și pentru întreaga lume.

Fiind un discurs anual prin care președintele american își prezintă în fața parlamentarilor prioritățile legislative, Joe Biden s-a concentrat în mare parte asupra problemelor interne. A făcut apel la unitate și la susținerea bipartizană a proiectelor considerate importante pentru națiunea americană, încercând să aducă un ton optimist, probabil înaintea lansării propriei campanii electorale, în următoarele săptămâni. Astfel, Biden a făcut apel la sprijinirea proiectelor privind cercetarea cancerului, susținerea veteranilor și combaterea “epidemiei de opioide”. În schimb s-a confruntat cu fluierături din partea majorității republicane atunci când a vorbit despre impunerea unei taxe minime pentru miliardari și corporații.

Vorbind despre inflație ca fiind o problemă globală, Biden a subliniat că pandemia și “războiul nedrept și brutal al lui Putin în Ucraina” au cauzat întreruperi de aprovizionare și au blocat exportul de cereale la nivel global. Am vorbit în această clădire atunci când Vladimir Putin a declanșat războiul brutal împotriva Ucrainei. (…) A fost un test pentru vremurile noastre, un test pentru America și pentru întreaga lume. Un an mai târziu, știm răspunsul la întrebarea dacă vom reuși să susținem democrația și dorința oameni lor de a trăi liberi. Da, am făcut-o! Am reusit! Am unit NATO și am construit o coaliție globală. Am rezistat agresiunii lui Putin. Suntem alături de poporul Ucrainei (…) și vom fi alături de ucraineni atâta timp cât va fi nevoie!”

Sondajele de opinie arată că gradul de aprobare al președintelui Joe Biden este la 41%, încă foarte aproape de cel mai scăzut nivel al președinției sale. În prezent, 65% dintre americani cred că țara este pe un drumul greșit, comparativ cu 58% în urmă cu un an.

Surse alternative: TWP, NY Times

Folosim cookies