Institutul pentru Fizica Pământului din România explică într-un comunicat că este puțin probabil ca activitatea seismică din țara noastră să fie influențată de cutremurele din sudul Turciei, acestea fiind pe o altă falie decât cea învecinată cu cea pe care se află Zona Seismică Vrancea.

În comunicatul său, însoțit de hărți seismice, INFP arată că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite. În Turcia acționează de fapt două falii (rupturi în scoarță) – cea nord-anatoliană, care este mai apropiată de România, și cea est-anatoliană, care se deplasează spre sud și care a produs cutremurele din ultimele 24 de ore din Turcia.

“Falia nord-anatoliană care traversează Turcia de la est la vest ar putea influența mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud (pe care au avut loc cutremurele recente) este mai puțin probabil să influențeze seismicitatea din țara noastră”, mai arată INFP.

Constantin Ionescu, directorul general al INFP, a precizat pentru Biziday că: “Actuala locație a cutremurelor din Turcia nu poate influența cutremurele din România. Dacă un astfel de cutremur s-ar fi produs pe falia Nord-Anatoliană, s-ar fi simțit și în România. Aici trebuie să facem analize științifice destul de complicate. Plecând de la mecanismul cutremurului generator și de la instabililtatea celorlalte zone, putem spune că este puțin probabil ca un cutremur de suprafață să influențeze o zonă seismică adâncă, așa cum este Vrancea. În primul rând trebuie să activeze placa tectonică, care are peste ea multe falii tip Turcia”, a mai precizat Ionescu.

Comunicatul integral al INFP:

“Cele două cutremure devastatoare din Turcia, din 6 februarie 2023, primul având magnitudinea de 7.8 Mw și cel de-al doilea 7.5 Mw, au provocat moartea și rănirea a zeci de mii de oameni și distrugeri uriașe. Peste 4300 de persoane au murit (aprox 3000 în Turcia si 1500 în Siria) și alte peste 16.500 au fost rănite (aproximativ 15.800 în Turcia și 700 în Siria). Autoritățile au anunțat că numărul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.
Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, în Siria, dar şi în Liban şi Cipru și au fost urmate de 145 de replici, trei dintre ele cu magnitudini mai mari de 6,0.
Cutremurul cu magnitudine 7.8 s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcţie, la adâncime superficială. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată nord-est – sud-vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată sud-est – nord -vest, cu deplasare dextră. Falia Est Anatoliană presupune deplasarea spre vest a Turciei ȋn Marea Egee, în timp ce zona faliei transformante a Mării Moarte presupune deplasarea spre nord a plăcii Arabice în raport cu plăcile Africană și Eurasiatică.
Falia nord-anatoliană care traversează Turcia de la est la vest ar putea influența mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud (pe care au avut loc cutremurele recente) este mai puțin probabil să influențeze seismicitatea din țara noastră.
Mecanismul cutremurului cu magnitudine 7.5 este de tip alunecare pe direcție. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată est – vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată nord – sud, cu deplasare dextră. Localizarea preliminară a cutremurului de magnitudine 7.5 îl plasează în vecinătatea unei triple joncțiuni între plăcile tectonice Anatolia, Arabia și Africa.”

Folosim cookies