Uniunea Europeană are la dispoziție o cale prin care să erodeze puternic poziția guvernului maghiar, mai mult decât prin instrumentele la care a recurs până acum, cum ar fi tăierea fondurilor europene. Această nouă cale vizează influența partidului de guvernământ Fidesz asupra învățământului superior, întrucât controlul asupra diseminării cunoștințelor și dezbaterilor culturale sunt fundamente ale mediului politic din Ungaria lui Viktor Orban, arată Politico într-o analiză.

Politico evidențiază că o măsură luată în planul învățământului superior, pentru a eroda influența partidului lui Orban, s-ar dovedi importantă și eficientă, întrucât partidul are rădăcini culturale și intelectuale profunde, de care s-a tot îngrijit. Guvernul Orban îngrădește, sub diverse forme, informațiile publicate de mass-media ungară și modelează climatul intelectual prin intervenția în mediul academic. 

Luna trecută, Comisia Europeană a anunțat că va bloca subvențiile pentru 21 de universități implicate în programul studențesc Erasmus+ și în cel de cercetare Horizon Europa, instituții care sunt conduse de miniștri din Partidului Fidesz, prin așa-numite “trusturi publice”.

Sectorul academic este considerat adesea de conservatori ca fiind mai înclinat către progresism și idei de stânga. De aceea, Fidesz a insistat activ pentru o cultură intelectuală conservatoare. Rolul politicienilor în menținerea acestei influențe a devenit tot mai important în ultimii ani, în condițiile în care mai multe universități au fost privatizate. Tocmai această situație a determinat Uniunea Europeană să blocheze finanțarea de 40 de milioane de dolari.

Presa maghiară favorabilă guvernului, dar și cea de opoziție au relatat mult despre sistarea de fonduri, ceea ce indică faptul că pentru statul maghiar problema este mai spinoasă de atât. Spre comparație, Uniunea a blocat miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei, în disputa privind respectarea statului de drept.

Un ministru implicat în disputa cu UE privind respectarea statului de drept a indicat că problema va fi soluționată rapid, dar autoritățile Uniunii au pus la îndoială acest lucru. În replică, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar a declarat că s-ar putea ajunge până la acțiuni în instanță, pentru că Uniunea Europeană încalcă Carta Drepturilor Omului, prin îngrădirea artelor și activităților de cercetare

Opoziția maghiară s-a declarat îngrijorată că hotărârea UE va afecta mai mult studenții decât pe Viktor Orban. Răspunsul executivului de la Budapesta sugerează, însă, contrariul, iar dacă UE își menține poziția, atunci ar putea da o adevărată lovitură planului conservator al lui Orban, subliniază Politico.

Ar fi, desigur, greșit să sugerăm că universitățile aflate în patrimoniul public maghiar se angajează în orice fel de îndoctrinare ideologică pro-Fidesz. Cu toate acestea, chiar și așa, ele joacă un rol vital în influențarea mediului de cunoaștere, contribuind la menținerea la putere a partidului”, se mai arată în analiză.

Analiza integrală pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday