“Ar trebui să încercăm să ne convingem prietenii și aliații că participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice este pur și simplu greșită. Boicotarea este următorul pas care ar trebui urmat”, a spus prim-ministrul Estoniei după o întâlnire cu omologii letoni și lituanieni. Lituania nu a anunțat că boicotează în mod oficial, ci momentan a transmis că participarea rușilor și bielorușilor, chiar și sub steag neutru, “ar trebui respinsă”, în cadrul unui comunicat comun cu Letonia, Estonia și Polonia.

Cele patru state au mai cerut “tuturor organizațiilor și federațiilor sportive internaționale” să le interzică atleților ruși și bieloruși participarea la competițiile internaționale până când se va sfârși războiul. De asemenea, ministrul Sportului din Polonia a anunțat că va încerca să formeze o “coaliție” de aproximativ 40 de țări, printre care s-ar număra Marea Britanie, SUA și Canada, în semn de protest față de participarea Rusiei la Olimpiadă. O întâlnire a Comitetului Olimpic Internațional (CIO) în acest sens este programată pentru 10 februarie.

Săptămâna trecută, CIO a anunțat că va încerca să le permită sportivilor din Rusia și Belarus să concureze în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, sub steag neutru, adăugând că “niciun sportiv nu ar trebui să fie exclus din competiție pe baza pașaportului său”. Anunțul a stârnit reacții negative din partea mai multor state, guvernul britanic spunând că acest plan nu are în vedere realitatea războiului. Ministrul ucrainean al Sportului a anunțat imediat că vrea să boicoteze participarea.

CIO a reiterat că încă nu au avut loc discuții cu privire la întoarcerea sportivilor ruși la competiție și a avertizat Ucraina și alte națiuni cu privire la implicațiile amenințării cu un boicot: “Amenințarea cu un boicot al Jocurilor Olimpice este împotriva fundamentelor mișcării olimpice și a principiilor pe care le reprezintă”, adăugând că orice astfel de acțiune “ar afecta exclusiv atleții”.

Surse alternative: Reuters, BBC, DW
Sursă Foto: Valerio Rosati | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday