O analiză a Organizaţiei pentru Alimentaţie și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) arată că prețurile la nivel global ale alimentelor au scăzut în ianuarie pentru a zecea lună consecutiv. Indicele de prețuri al FAO a înregistrat cel mai scăzut nivel din septembrie 2021 – o medie de 131,2 puncte – în scădere cu 0,8% față de decembrie şi cu 18% faţă de recordul din martie anul trecut, atins după invazia Rusiei în Ucraina.
Scăderile prețurilor din ianuarie la uleiul vegetal (-2,9%), lactate (-1,4%) și zahăr (-1,1%) au contribuit la scăderea indicelui, în timp ce carnea a rămas la un nivel constant, a precizat FAO.
Au crescut preţurile cerealelor, precum orezul (+6,2%) și porumbul (+0,5%), influențate de disponibilitatea redusă, cererea locală puternică în unele țări exportatoare din Asia, dar și din Brazilia, și fluctuațiile cursului de schimb. În comparaţie, preţurile la orz (-1%) și grâu (-2,5%) au scăzut datorită producţiei care a depăşit aşteptările.
Într-o analiză separată, FAO a transmis că producţia mondială de cereale în 2022 a fost de 2,765 miliarde de tone, cu 1,8% sub producţia din 2021. Pentru anul 2023, organizația estimează o posibilă extindere a culturilor de grâu din emisfera nordică. Totuşi, a avertizat că randamentul ar putea fi influenţat de costurile ridicate ale îngrășămintelor.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.