O analiză a Organizaţiei pentru Alimentaţie și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) arată că prețurile la nivel global ale alimentelor au scăzut în ianuarie pentru a zecea lună consecutiv. Indicele de prețuri al FAO a înregistrat cel mai scăzut nivel din septembrie 2021 – o medie de 131,2 puncte – în scădere cu 0,8% față de decembrie şi cu 18% faţă de recordul din martie anul trecut, atins după invazia Rusiei în Ucraina.

Scăderile prețurilor din ianuarie la uleiul vegetal (-2,9%), lactate (-1,4%) și zahăr (-1,1%) au contribuit la scăderea indicelui, în timp ce carnea a rămas la un nivel constant, a precizat FAO.

Au crescut preţurile cerealelor, precum orezul (+6,2%) și porumbul (+0,5%), influențate de disponibilitatea redusă, cererea locală puternică în unele țări exportatoare din Asia, dar și din Brazilia, și fluctuațiile cursului de schimb. În comparaţie, preţurile la orz (-1%) și grâu (-2,5%) au scăzut datorită producţiei care a depăşit aşteptările. 

Într-o analiză separată, FAO a transmis că producţia mondială de cereale în 2022 a fost de 2,765 miliarde de tone, cu 1,8% sub producţia din 2021. Pentru anul 2023, organizația estimează o posibilă extindere a culturilor de grâu din emisfera nordică. Totuşi, a avertizat că randamentul ar putea fi influenţat de costurile ridicate ale îngrășămintelor. 

Analiză integrală la FAO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday