Creatorul de parfumuri Paco Rabanne a murit la vârsta de 88 de ani. Pe parcursul carierei, s-a remarcat și pentru colecțiile de haine, din materiale atipice.


Paco Rabanne a încetat din viață la locuința sa din Franța. Decesul a fost confirmat de Puig, compania-mamă a casei sale de modă, care a declarat că Paco “a marcat generații cu viziunea sa radicală a modei, iar moștenirea sa va dăinui”.

Pe numele complet, Francisco Rabaneda y Cuervo s-a născut în 1934 în Spania și a intrat în lumea modei de tânăr, datorită mamei  sale care lucra pentru Cristobal Balenciaga. De-a lungul carierei, el a influențat o întreagă generație de creatori de modă prin libertatea sa creativă și prin alegerile sale îndrăznețe de materiale utilizate pentru creațiile de modă, scrie Le Monde. Printre materialele utilizate se numără metalul, plasticul, aluminiul, discul laser, fibra optică, betonul și hârtia. 

Și-a făcut debutul ca designer în 1964, cu prima sa colecție “Douăsprezece rochii experimentale”, unde modelele au defilat desculțe. În 1990 a primit premiul “Degetul de aur” pentru cea mai bună colecție vestimentară. În 1968 a început parteneriatul cu grupul spaniol Puig, pentru a-și putea lansa seria de parfumuri. Mai apoi, a vândut grupului Puig casa sa de modă, în 1986. Paco Rabanne a lucrat pentru marile case de modă ale lumii, printre care Dior, Givenchy și Balenciaga. 

Despre stilul său de designer, Paco Rabanne spunea: Am perceput rapid că creatorii de modă parizieni se mulțumeau să aibă ceea ce eu consideram a fi un gust pentru trecut. De aceea, am fost oripilat de această tendință nostalgică. Lumea era într-o stare de schimbare, iar moda se scufunda într-o stagnare stearpă. […] Mi-am imaginat o colecție dadaistă, într-un gest de provocare și rebeliune, în speranța de a promova idei contemporane”

Surse alternative: Le Monde, BBC

Folosim cookies