Dacă aceasta va fi decizia NATO, eu voi fi în favoarea trimiterii avioanelor de luptă. Evaluarea mea se bazează pe ceea ce țările membre NATO decid împreună”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, precizând în același timp că invazia Rusiei în Ucraina este “un război foarte serios”, la care Polonia și alte țări NATO “nu participă”, iar decizia de a trimite avioane F-16 în Ucraina necesită “gândirea strategică a întregii alianțe NATO”.

CNN scrie că părerile sunt împărțite în cadrul alianței, cu SUA și Germania care au transmis că nu vor trimite, deocamdată, avioane de luptă în Ucraina. Pe de cealaltă parte, Franța și Olanda s-au declarat deschise propunerii. Cu toate acestea, niciuna dintre cele două țări nu a primit o solicitare oficială din partea Kievului pentru avioanele americane F-16.

Premierul polonez a mai scos în evidență, în cadrul unui interviu pentru publicația germană Die Bild, faptul că poziția adoptată de Berlin în privința acordării de sprijin militar Ucrainei inspiră acum neîncredere: “Aș spune că în urmă cu un an multe țări aveau multă încredere în Germania. Acum, acest pendul se îndreaptă către neîncredere […] mai ales în cadrul țărilor din Europa Centrală și chiar în cadrul Uniunii Europene.

Mateusz Morawiecki nu s-a ferit să atace actualul guvernului Berlin, explicit chiar pe cancelarul Olaf Scholz: “Germania are potențialul de a oferi mult mai multe Ucrainei (comparativ cu ceea ce a oferit până acum), are putere de decizie în cadrul UE, bani pentru Ucraina și putere diplomatică. […] Berlinul încă crede că trebuie să facă afaceri ca de obicei cu Rusia”.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday