Politico: Pentagonul a transmis unei comisii din Congres că este foarte puțin probabil ca Ucraina să recupereze Crimeea de la ruși în viitorul apropiat, așa cum și-a propus Administrația Zelenski.

Conform Politico, Departamentul Apărării al SUA ar fi avut o ședință secretă în cadrul căreia a ajuns la concluzia că este puțin probabil ca Ucraina să reușească să recupereze Crimeea de la ruși în viitorul apropiat. Nu se cunosc clar informațiile discutate în cadrul ședinței, la care au participat și membri din Comisia de Servicii Armate a Camerei Reprezentanților, și nici ce i-a făcut pe reprezentanții Pentagonului să ajungă la această concluzie, însă, scrie Politico, ar fi vorba despre capacitățile ofensive încă limitate ale Ucrainei.

Mike Rogers, președintele comisiei care a participat la ședința Pentagonului, a declarat că războiul trebuie să se încheie vara aceasta, adăugând că Rusia nu va renunța niciodată la Crimeea și că membrii NATO vor trebui să intervină pentru a încheia o pace între Zelenski și Putin.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat ulterior că nu va vorbi despre ședința secretă și nici nu va face speculații despre posibilele operațiuni viitoare. Legat de capacitățile Ucrainei de recuperare a anumitor teritorii, aceasta a declarat: “În ceea ce privește capacitatea Ucrainei de a lupta și de a lua înapoi teritoriul suveran, performanța lor remarcabilă în respingerea agresiunii ruse și adaptabilitatea continuă pe câmpul de luptă vorbește de la sine.”

Informațiile obținute de Politico confirmă ceea ce Generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al Armatei SUA, a spus în urmă cu câteva săptămâni. În cadrul unei întruniri oficiale, acesta a afirmat că îndepărtarea forțelor ruse din toate teritoriile ucrainene anul acesta ar fi foarte dificilă.

Surse de la Kiev au informat ulterior că Volodimir Zelenski a fost furios după ce a auzit declarațiile lui Mark Milley. Președintele ucrainean și alți oficiali consideră recuperarea peninsulei unul dintre obiectivele lor principale. De altfel, reprezentanții Ucrainei de la Davos au respins posibilitatea unei victorii care să nu includă și Crimeea.

Crimeea a fost ocupată de ruși în 2014, iar întregul său teritoriu este acum foarte bine fortificat și apărat. Statele europene și SUA au condamnat în repetate rânduri acțiunile Rusiei din această zonă, iar în ultimele luni au existat diverse discuții legate de recuperarea sa. SUA și ceilalți aliați au refuzat totuși apelurile președintelui Ucrainei de a-i oferi rachete cu rază lungă de acțiune, muniții dirijate și drone care să îi permită să recucerească Crimeea.

Sursa: Politico

Folosim cookies