Cometa verde care vizitează Sistemul Solar o dată la 50 de mii de ani va trece în această noapte la cea mai mică distanță de Pământ. Nu este clar dacă va fi vizibilă cu ochiul liber, dar poate fi observată cu binocluri și telescoape.

Potrivit astronomilor români, cometa nu se vede acum cu ochiul liber și “nici nu știm dacă se va vedea”, dar ar putea fi observată cu binocluri și telescoape. Oamenii de știință explică faptul că va fi vizibilă sub forma unei străluciri palide de lumină verde, datorită prezenței carbonului în norul de gaze ce înconjoară nucleul cometei.

Potrivit cercetătorilor de la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, perioada cea mai bună pentru observații este în primele zile din februarie, când cometa se va afla la cea mai mică depărtare de Pământ (40 de milioane de km). Va trece prin apropierea stelei Polare, a stelei Capella, a planetei Marte și a stelei Aldebaran.

Oamenii de știința recomandă ca locuitorii din emisfera nordică a Pământului, unde se încadrează și România, să se uite spre nord-est, după ce luna coboară sub linia orizontului, în orele de dinainte ca Soarele să răsară. Astronomii explică faptul că din cauza faptului că luna este foarte strălucitoare la începutul lui februarie, cometa va fi mai ușor de văzut în timpul orelor dimineții.

Cometa, cunoscută oficial ca C/2022 E3 (ZTF), a fost reperată inițial la începutul lunii martie a anului trecut. Distanța la care cometa se va afla în punctul cel mai apropiat de Pământ va fi 42-44 de milioane de kilometri, potrivit Planetariului Adler. Ultima dată când cometa C/2022 E3 (ZTF) a vizitat Pământul a fost în Epoca de Piatră.

Surse alternative: Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, NBC, CNN

Foto: Dan Bartlett/NASA

Folosim cookies