Europarlamentarul Guy Verhofstadt crede că Rusia nu ar fi invadat Ucraina, dacă Marea Britanie nu ar fi ieșit din UE. Guvernul britanic respinge afirmația și spune că și-a demonstrat angajamentul față de securitatea europeană.

Dacă Marea Britanie nu ar fi votat pentru Brexit, Rusia nu ar fi putut niciodată să invadeze Ucraina, susține Guy Verhofstadt, fost prim-ministru al Belgiei și fost lider al grupului ALDE din Parlamentul European, care a coordonat negocierile pentru Brexit. 

În ziua în care s-au împlinit trei ani de când Marea Britanie a ieșit din UE, Verhofstadt a declarat că “o Europă unită, cu siguranță în materie de apărare, ar face o diferență enormă. Mă gândesc că, poate că fără Brexit, nu ar fi existat nicio invazie. Nu știu”. Aceasta a adăugat că este optimist că Marea Britanie ar putea redeveni membră a UE: “să sperăm că Marea Britanie se poate alătura și să sperăm că și Ucraina va putea, de ce nu, în termen de cinci ani ? Oamenii înțeleg că Brexit a fost o alegere greșită și că a făcut mult rău Europei și, cu siguranță, Marii Britanii”.

Totuși premierul Rishi Sunak nu este de acord cu faptul că Brexitul a avut vreun efect asupra războiului din Ucraina. Purtătorul său de cuvânt a declarat că “războiul ilegal al Rusiei în Ucraina nu are nimic de-a face cu Brexit și, de fapt, cred că invazia a demonstrat angajamentul Regatului Unit față de securitatea europeană. De la început am lucrat extrem de strâns cu aliații noștri europeni, ceea ce reprezintă o demonstrație reală a angajamentului continuu al Regatului Unit față de securitatea continentului. Acest lucru nu se va schimba. Așa că, în mod clar, este un nonsens să sugerezi contrariul”.

Sursa: The Telegraph

Folosim cookies