În analiza sa zilnică, ISW arată că a estimat greșit culminarea ofensivei ruse spre Bakhmut, după cucerirea orașului Soledar, la începutul anului. Chiar dacă trupele private Wagner, care au condus aceste operații, au fost epuizate în bătălii și ar fi atins probabil culminația, comandamentul rus a decis înlocuirea lor cu militari din armata regulată (probabil trupe aeorpurtate – VDV), ceea ce a permis continuarea ofensivei. ISW mai arată că asta nu înseamnă că o cădere a Bakhmut ar fi iminentă, “deși comandamentul ucrainean ar putea alege să efectueze o retragere în loc să riște pierderi inacceptabile”.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a decis relocarea forțelor Wagner pe Frontul de Sud, o mișcare ce poate avea fie explicații obiective, care țin de epuizarea acestora, fie un scop politic: “Ar putea să încadreze structura tradițională de comandă militară rusă ca singurul învingător în jurul lui Bakhmut, presupunând că forțele ruse vor lua în cele din urmă orașul”, arată ISW, care urmărește rivalitatea dintre finanțatorul Grupului Wagner, Evghenii Prigojin, și ministrul rus al Apărării. “Probabil Ministerul rus al Apărării urmărește să submineze influența Grupului Wagner, în ciuda dependenței Armatei Ruse de armata privată a lui Prigojin, care a susținut din iulie și până acum frontul din jurul Bakhmut, înregistrând pierderi îngrozitoare pentru câștiguri teritoriale minime”, mai arată ISW. O altă explicație a trimiterii trupelor Wagner pe Nipru, în apropiere de Herson, ar putea fi acordarea unei perioade de refacere, după pierderile grele suferite la Soedar și Bakhmut.

Pe Frontul de Sud, forțele ruse au continuat operațiunile ofensive localizate, în apropiere de Vuhledar, un oraș minier din vestul Donețk, aflat la joncțiunea cu Zaporijie și Frontul de Sud. Statul Major ucrainean a raportat că forțele sale au respins atacurile rusești în apropierea orașului, iar bloggerii militari ruși au publicat imagini cu confruntări de tancuri rusești și ucrainene, în această bătălie care consumă de mai bine de o săptămână resurse militare ale ambelor tabere.

Ucrainenii estimează că rușii au pierderi mari, iar vremea nefavorabilă le limitează eficiența ofensivei. În bătălia de la Vuhledar, Rusia a adus infanteria navală din Flota Pacificului. ISW arată că această ofensivă pe Frontul de Sud nu va aduce beneficii Armatei Ruse, deși ar putea dezvolta o nouă axă de avas în regiunea Donețk. “Cu toate acestea, dezvoltarea unei noi axe de înaintare este puțin probabil să întărească alte ofensive rusești din estul Ucrainei, din cauza lipsei aparente de coordonare operațională generală între aceste ofensive separate și a distanțelor dintre ele. ISW a evaluat anterior că o ofensivă rusă localizată în zona Vuhledar face parte dintr-un efort mai amplu de dispersare a forțelor ucrainene de-a lungul liniei frontului în Ucraina și de a stabili condițiile pentru o ofensivă rusă decisivă în vestul regiunii Lugansk. Forțele ruse ar trebui probabil să activeze o ofensivă pe scară largă din vecinătatea orașului Donețk pentru a genera coerență operațională între ofensivele din jurul Vuhledar și operațiunile de la Bakhmut. ISW nu a observat nicio dovadă a pregătirilor ruse pentru a lansa o astfel de ofensivă”.

Totuși, ucrainenii evaluează că Armata Rusă ar putea relansa o ofensivă pe scară largă în următoarele săptămâni, poate chiar la împlinirea unui an de la debutul invaziei, pe 24 februarie.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday