Update: Ministerul francez de Interne estimează că 1,27 de milioane de persoane au protestat în toată țara, împotriva reformării sistemului de pensii, promovată de către guvern.

Știrea inițială: Prefectura Parisului anunță că 87 de mii de persoane au ieșit în stradă pentru a-și arăta dezacordul față de creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, promovată recent de guvern. În schimb, marele sindicat CGT susține că sunt, de fapt, jumătate de milion de protestatari, însă acest număr nu a putut fi verificat din surse independente.

În capitală, zeci de persoane cu glugă, îmbrăcate în negru, au aruncat cu proiectile către polițiști, care au răspuns la rândul lor cu gaze lacrimogene. Potrivit presei franceze, au fost reținute 23 de persoane. Proteste au loc în 200 de localități.

În toată ţara au loc marșuri la care participă sute de mii de oameni, după ce, în prima zi de proteste, au ieşit în stradă peste un milion de persoane. La Rennes sunt 23 de mii de manifestanți, conform autorităților, iar la Bordeaux 16.500.

În urma grevelor, transporturile au fost grav perturbate, doar unul din trei trenuri de mare viteză mai circulă și doar două linii de metrou fără șofer mai funcţionează în mod normal la Paris. A fost raportată o mare aglomerație pe una dintre principalele linii de metrou din capitală.

Centralele electrice au raportat o producție redusă după ce muncitorii de la principala companie de electricitate, EDF, au intrat în grevă. Şi industria petrolieră are de suferit, fiind în cea mai mare parte paralizată.

Unul dintre principalele sindicate ale profesorilor a declarat că aproximativ 55% dintre cadrele din învățământul gimnazial şi liceal au ieșit în stradă, deși guvernul a declarat cifre mult mai mici. Inclusiv elevii de liceu au organizat proteste în fața şcolilor, iar studenții au declarat că vor ocupa universitatea Sciences Po din Paris pentru a susține protestatarii.

Surse alternative: BFMTV, BBC, France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday