În anul universitar 2021, 31 de mii de studenți din țările Uniunii Europene s-au înscris la universitățile din Marea Britanie pentru studii de licență, master, doctorat, față de peste 66 de mii în 2020, adică înainte de Brexit. Cele mai mari scăderi au fost în rândul tinerilor din Italia, Germania și Franța. În ceea ce privește studiile de licență, doar 13.155 de persoane s-au înscris, comparativ cu peste 37 de mii cu doar un an înainte, arată statistica întocmită de Agenția britanică pentru Învățământ Superior.

The Guardian explică faptul că înainte de ieșirea Marii Britanii din UE, studenții veniți din celelalte țări ale blocului comunitar plăteau puțin peste 9.000 de lire sterline taxe de școlarizare și aveau posibilitatea de a accesa instrumente de finanțare avantajoase. Taxele au crescut acum până la 38 de mii de lire sterline, după Brexit.

În total, mai sunt acum în sistemul britanic de învățământ universitar circa 120 de mii de studenți proveniți din Uniunea Europeană, față de 152 de mii în anul universitar 2020-2021. Pierderea studenților afectează piața muncii din Marea Britanie, întrucât firmele din domeniul științific și al cercetării, cum ar fi Horizon, se bazau mult pe ei.

În aceste condiții, cei mai mulți tineri dintr-o țară europeană care s-au înscris la studii după Brexit au provenit din statul vecin Irlanda, în condițiile în care înainte, cei mai mulți veneau din Franța.

Sursa: The Guardian

Foto: Toneimage | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday