Manifestațiile care au avut loc la Stockholm săptămâna trecută în fața Ambasadei Turciei, în cadrul cărora extremistul Rasmus Paludan a ars un exemplar al Coranului, au accentuat brusc tensiunile dintre Suedia și Turcia. Ca urmare a acestei demonstrații, ministrul turc al Apărării a anulat vizita omologului său suedez la Ankara, afirmând că ”nu mai are rost”, în contextul în care Turcia încă se opune aderării Suediei și Finlandei la NATO. 

Rasmus Paludan, un politician extremist și anti-imigrație cu dublă cetățenie – suedeză și daneză, a afirmat pentru presa suedeză că ideea arderii Coranului nu a fost a sa, sugerând că a fost îndrumat în acest sens de Chang Frick, jurnalist și fost colaborator la Russia Today. Paludan mai adaugă și faptul că Frick s-ar fi oferit să plătească în cazul în care ar fi fost amendat după arderea Coranului. 

Chang Frick neagă acuzația și afirmă, în schimb, că i-a sugerat lui Paludan să dea foc steagului Turciei, nu Coranului. Intenția mea nu a fost să incităm la ură împotriva musulmanilor, susține Frick care, întrebat de jurnaliștii suedezi dacă ar mai plăti o dată taxa pentru un asemenea protest, a afirmat că m-aș gândi de două ori înainte, deoarece sunt foarte multe la mijloc”. Kremlinul a emis un comunicat de presă în care s-a distanțat de incident și a negat orice implicare.

În urma incidentului, președintele turc a afirmat: “Este clar că cei care au permis ca o astfel de josnicie să aibă loc în fața ambasadei noastre nu se mai pot aștepta la nicio milă din partea noastră în ceea ce privește cererea lor de aderare la NATO”, stârnind îngrijorare cu privire la faptul că nu va mai permite Suediei să intre în Alianță. De asemenea, ministrul de Externe al Finlandei a declarat că țara sa trebuie să ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia, după protestul anti-turc de la Stockholm. 

Surse: Telegraph, DN, Expressen

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday