La sfârșitul săptămânii trecute, poluarea aerului din Londra a atins valoarea maximă de 10 potrivit indicelui guvernului britanic, fiind cel mai mare nivel din ianuarie 2017. Conform The Guardian, cele mai mari valori de poluare au fost înregistrate în suburbiile Londrei. Publicația britanică arată într-o analiză că particulele rezultate în urma arderii lemnelor sunt mai poluante decât gazele de eșapament.

Episoadele de poluare maximă, deși scurte, produc efecte negative asupra sănătății locuitorilor orașelor. Conform unui studiu publicat în 2021 și realizat pe 1,2 milioane de londonezi timp de cinci ani, creșterea nivelului de poluare a dus și la o creștere a numărului pacienților cu boli respiratorii. Potrivit cercetătorilor, efectele erau mai pronunțate în rândul copiilor și persistau timp de o săptămână.

În urma analizării particulelor răspândite în atmosferă, experții de la Imperial College London au ajuns la concluzia că nivelul maxim de poluare de weekendul trecut a fost atins în special din cauza poluării provocate de arderea lemnelor pentru încălzire. Analiza particulelor de funingine a arătat că între 60% și 70% provin din încălzirea cu lemne sau combustibil solid. De altfel, un factor important în ceea ce privește poluarea aerului din Londra îl reprezintă incendiile care izbucnesc uneori din cauza focurilor aprinse în case.

La nivelul statului au fost luate o serie de măsuri în ceea ce privește poluarea produsă de arderea lemnelor, însă, conform The Guardian, acestea par ineficiente. În Marea Britanie există legi care instituie existența unor zone de control al fumului (SCA) și a unor zone fără fum, unde cei care ard combustibili solizi trebuie să folosească și un aparat care să capteze fumul.

În ciuda acestor legi și a plângerilor cetățenilor (între 2014-2020 au fost înregistrate 2.524 de plângeri cu privire la fumul produs de arderea combustibililor solizi) consiliile locale nu au luat măsuri. De altfel, o parte a cetățenilor nici nu cunosc legislația. Un sondaj arată că  46% dintre utilizatorii de sobe din SCA nu știau dacă soba lor a fost aprobată pentru utilizare, iar unul din 10 oameni care ardeau lemne în zona SCA știau că soba lor nu era aprobată.

The Guardian avertizează că, în lipsa unor acțiuni concrete și ferme, va fi foarte dificil pentru Marea Britanie să atingă obiectivele climatice de reducere a poluării.

Analiză completă pe The Guardian.

Foto: Michael Sheridan | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday