Cercetătorii britanici de la Universitatea din Oxford au avertizat, în cadrul Comitetului pentru inovare și știință al Parlamentul Britanic, cu privire la un scenariu “extrem de periculos”, dar totuși posibil, în care inteligența artificială ar putea evolua atât de mult încât să preia controlul asupra propriilor coduri de programare. În cazul în care s-ar ajunge într-o astfel de situație, au mai dat de înțeles oamenii de știință, omenirea ar putea pierde controlul asupra propriei creații, iar AI ar ajunge într-un stadiu atât de avansat încât “ar putea ucide pe toată lumea”. 

Experții au încercat să explice scenariul printr-o analogie: “Dacă vă imaginați că încercați să dresați un câine după tehnica clasică, îi oferiți câte o bucățică de mâncare de fiecare dată când execută corect un ordin. Astfel, câinele va învăța în timp să execute perfect ordinele pentru a primi mâncare, dar, dacă animalul găsește locul în care sunt depozitate rezervele de hrană, va putea să o ia singur, fără a mai avea nevoie să execute anumite ordine”, a explicat Michael Cohen, unul dintre experții de la Oxford University.

Oamenii de știință din domeniul tehnologiei avansate au avertizat că cercetarea inteligenței artificiale a devenit în ultimii ani “o cursă”, în cadrul căreia se întrec atât guverne cât și giganți tehnologici, toate părțile urmărind crearea unor “algoritmi periculos de avansați” cu scopul de a obține avantaje militare și civile.

În acest sens, cercetătorii au cerut impunerea unor reglementări în industria tehnologiei, care să împiedice companiile și guvernele de la dezvoltarea unor “sisteme scăpate de sub control”, avertizând că omenirea a ajuns la un anumit punct în care deja s-a dovedit că nu mai există limite pentru AI. Ei au comparat situația cu dezvoltarea armelor nucleare, precizând însă că omenirea a reușit să reglementeze și să controleze această industrie.

Totuși, mai arată experții, există și domenii, precum cel al mașinilor autonome, unde inteligența artificială nu a evoluat pe cât era de așteptat. Însă, în alte categorii, precum generarea de text, tehnologia a ajuns la un nivel mult mai dezvoltat decât ne-am fi așteptat. Ei au adăugat că, deocamdată, programatorii doar au “zgâriat suprafața” potențialului inteligenței artificiale și au prezis că multe sarcini administrative obositoare și repetitive vor deveni în curând automatizate.

The Telegraph scrie că cercetătorii au încheiat precizând că întreaga lume ar trebui să se aștepte ca, până la finalul secolului, inteligența artificială să dezvolte capacități care să le depășească fără dubii pe cele ale oamenilor.

Sursă: The Telegraph

Sursa Foto: Pop Nukoonrat / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday