Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a rezumat această evaluare făcută acum de publicația New York Time, în timpul unui discurs ținut vara trecută la Praga, în cadrul căruia a declarat că “centrul Europei se mută înspre est”, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

La începutul conflictului armat, primele state care au cerut susținerea Ucrainei au fost Polonia și Țările Baltice, în momentele în care Franța sau Germania încă erau foarte reținute. Ulterior însă, necesitatea extinderii Uniunii Europene, atât prin integrarea Ucrainei și Moldovei, dar și în Balcanii de Vest, a primit un impuls. Publicația americană își argumentează ideea creșterii influenței statelor din estul UE prin faptul că acum presiunea statelor din Europa Centrală și de Est a fost determinantă pentru decizia Germaniei de a trimite Ucrainei tancuri Leopard 2. La fel au făcut SUA și Marea Britanie, dar aceste decizii, de o mare importanță în desfășurarea războiului, au venit abia la 11 luni de la începutul invaziei.

Războiul din Ucraina, mai arată The NY Times, a mutat centrul de interes de la țările vestice, care și-au cultivat în ultimele decenii relații strânse cu Rusia, către statele estice, în care persistă amintirile din vremea ocupației sovietice și a comunismului. Reversul medaliei este că acestea din urmă sunt mai reticente în a-și ceda din suveranitate, în favoarea unei mai ample integrăre europene. 

Polonia a devenit un stat extrem de important pentru NATO și pentru Uniunea Europeană. Guvernul a anunțat anul trecut că intenționează să-și dubleze efectivele militare și a comandat cantități însemnate de armament nou și sofisticat. Tot Varșovia a fost cea care a insistat cel mai aprig pentru trimiterea tancurilor Leopard 2 Armatei Ucrainene, decizie anunțată miercuri de Scholz. Acum Polonia se bucură de un tratament mai blând din partea UE, tocmai pentru că a devenit mai importantă în NATO.

Țările din centrul și estul “Bătrânului continent” se consideră acum “luptători pentru libertate și apărare a valorilor Uniunii Europene, opunându-se dictaturii”, a afirmat Jana Puglierin, directorul din Berlin al Consiliului European pentru Relații Internaționale. Ele au transmis Vestului de-a lungul anilor avertismente cu privire la neoimperialismul Rusiei lui Vladimir Putin și consideră că țările occidentale au fost naive. Pe cale de consecință, și reacția lor la invazia Rusiei în Ucraina a fost mai rapidă. “Țările din est au fost mai rapide și mult mai credibile, în timp ce statele vestice au rămas fără cuvinte și paralizate” pentru că au încercat să negocieze cu Putin până la capăt și au fost luate prin surprindere când liderul de la Kremlin a ordonat atacul, a mai spus doamna Puglierin. Germania și Franța au fost nevoite să se confrunte cu eșecul tradiționalei arhitecturi europene de securitate, care prevedea o cooperare cu Rusia, nu fără aceasta.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a înfuriat chiar multe țări europene când a discutat cu Putin despre garanții de securitate, înainte de 24 februarie 2022. “Franța va rămâne în inferioritate numerică”, mai explică doamna Puglierin, întrucât Germania urmărește consolidarea relației cu SUA, iar țările din estul Europei sunt fani mai mari ai SUA și NATO decât ai Uniunii Europene.

În cele din urmă, prevede ea, influența Franței în NATO va scădea, alianța devenind tot mai dependentă de armamentul și expertiza americană. Germania, care, în mod evident acum, nu era pregătită nici pentru un eventual război, nici pentru sistarea livrărilor de resurse energetice din Rusia, își remodelează economia. Consecința, din punct de vedere al doctrinei politice, consideră Hans Kundnani de la Chatham House, este o “tractare a UE mai spre dreapta”, chiar și în ceea ce privește valorile culturale. Atât el, cât și istoricul Luuk van Middelaar atrag însă atenția că Uniunea Europeană nu există doar pentru a rezolva disputa dintre Rusia și Ucraina.

Analiza integrală pe The New York Times

Foto: Łukasz Blechman / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday