Reuters analizează un conflict apărut între cele două companii energetice, pentru două proiecte aprobate pe același perimetru din Marea Nordului de autoritățile britanice, ambele fiind însă considerate cruciale pentru obținerea neutralității climatice de către Marea Britanie.

Astfel, British Petroleum intenționează să construiască un vast proiect de captare a carbonului și de înmagazinare a acestuia sub Marea Nordului. Gigantul energetic danez Orsted își propune să construiască un parc eolian uriaș, pentru a ajuta țara să atingă obiectivele de energie regenerabilă. “Problema este că fundul mării este rezervat de două ori, iar cineva trebuie să cedeze”, comentează Reuters.

Marea Britanie a acordat licențe preliminare pentru ambele proiecte propuse în urmă cu mai bine de un deceniu, când o suprapunere de aproximativ 110 km pătrați nu a fost considerată ca reprezentând un obstacol de netrecut. Acum, totuși, cele două companii sunt în dispută, în condițiile în care studiile au evidențiat riscul ca navele și submersibilele care lucrează la captarea carbonului și monitorizarea proiectului să lovească turbinele eoliene fixate pe fundul mării.

“La momentul acordării acestor drepturi, nu era clar cum se vor dezvolta tehnologiile care la vremea respectivă încă erau emergente”, arată agenția de licențiere Crown Estate, într-un răspuns pentru Reuters. Proiectul Endurance al British Petroleum ar putea extrage cam jumătate din cele 20-30 de milioane de tone de CO2 pe care Marea Britanie își propune să-l capteze anual până în 2030. Un astfel de proiect este esențial pentru păstrarea altor capacități industriale, care altfel ar trebui închise.

De partea cealaltă, puterea instalată a parcului eolian Orsted ar urma să fie de 2,6 gigawați, în condițiile în care Marea Britanie vrea să-și crească capacitatea eoliană offshore de la 11 GW în 2021 la 50 GW până în 2030. Litoralul de est al Marii Britanii, care dispune de formațiuni geologice favorabile pentru stocarea carbonului dar și cu ape puțin adânci, excelente pentru parcurile eoliene offshore, se conturează a fi un câmp de luptă pentru companiile care dezvoltă tehnologii verzi, concurente în următorii ani.

Acum BP și Orsted spun că s-au angajat să găsească o soluție amiabilă pentru disputa lor. Dacă nu vor face asta în următoarea lună, autoritățile britanice vor decide care proiect va primi aprobarea finală și la care se va renunța.

Sursa: Reuters

Foto: Ilfede | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday