Japonia. Prim-ministrul Kishida anunță că rata extrem de scăzută a natalității a devenit o “amenințare urgentă”. Spune că numărul mic de nașteri ridică semne de întrebare “asupra modului în care vom putea funcționa ca societate”.

Fumio Kishida a anunțat că, anul trecut, numărul nașterilor a intrat sub pragul de 800 de mii, ceea ce, la o populație de 125 de milioane, rata natalității, de 1,34 nașteri la o femeie, este cu circa 25% mai mică decât cea a țărilor occidentale (inclusiv a României, care este de 1,6).

Rata scăzută a natalității și îmbătrânirea populației din Japonia reprezintă un risc urgent pentru societate, a declarat prim-ministrul Fumio Kishida, care a decis să înființeze o agenție guvernamentală care să se ocupe exclusiv de stimularea nașterilor, “pentru a putea asigura durabilitatea economică a Japoniei”. “Suntem în punctul în care trebuie să ne lămurim cum vom putea continua să funcționăm ca societate”, a spus prim-ministrul Kishida, care a mai anunțat că va dubla sumele alocate pentru sprijinirea și stimularea familiilor să aibă mai mulți copii.

Făcând abstracție de Monaco (o țară foarte mică), Japonia are cea mai mare pondere din lume a persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani – aproape 30%. Eforturile anterioare de a-i încuraja pe japonezi să aibă mai mulți copii au avut un impact limitat, în ciuda subvențiilor acordate. Potrivit The Guardian, sunt experți care consideră politica Japoniei greșită, pentru că subvențiile tind în continuare să țintească părinții care deja au copii, în loc să înlăture dificultățile care descurajează tinerii să întemeieze familii.

Rata natalității încetinește în multe țări, iar în China a scăzut anul trecut chiar sub cea din Japonia – la 1,2 nou născuți pentru fiecare femeie.

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: Esmehelit | Dreamstime.com

Folosim cookies