Vineri, în timp ce miniștrii apărării din NATO și din alte țări se întâlneau la baza aeriană Ramstein din Germania, Emmanuel Macron a declarat în timpul unei vizite la baza aeriană Mont-de-Marsan că bugetul planificat pentru apărare în perioada 2024-2030 va adapta armata pentru posibilitatea unor conflicte de mare intensitate, devenite cu atât mai urgente de când Rusia a invadat Ucraina cu aproape 11 luni în urmă.

Planul prevede o creștere cu 60% a bugetului de informații militare, adaptarea la conflictul “de mare intensitate”, cu investiții în drone, apărare cibernetică și apărare aeriană îmbunătățită. Astfel, suma acordată se va ridica la 413 miliarde de euro, în creștere de la 295 de miliarde alocate în  perioada 2019-2025. 

Deși Franța este al treilea cel mai mare exportator de arme din lume și singura putere nucleară a UE, a fost criticată pentru că nu a trimis mai multe arme Kievului. În ultimele săptămâni, și-a intensificat ajutorul militar pentru Ucraina, cu planuri de a trimite “tancuri ușoare de luptă” AMX-10 RC. Totuși, furnizarea de arme către Kiev este văzută ca fiind în urmă față de cea a altor aliați europeni.

Sursă: France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday