Conform unor documente oficiale obținute de jurnaliștii de la The Washington Post, Rosatom a furnizat Armatei Rusiei componente, tehnologie și materii prime necesare, inclusiv pentru combustibilul folosit de rachetele de bombardament. În acest context, experții consultați de publicația americană spun că Rosatom ar trebui sancționată.

Potrivit informațiilor obținute de Washington Post, Rosatom a furnizat industriei rusești de apărare oxid de aluminiu, o componentă esențială în obținerea combustibilului pentru rachete. De asemenea, a livrat, printre altele, și baterii litiu-ion pentru tancuri sau sisteme de apărare antiaeriană. Publicația americană subliniază că, pe baza documentelor, nu se poate stabili dacă materialele au ajuns, totuși, la fabricanții de arme. Însă un indiciu care să susțină această pistă este un discurs ținut de Vladimir Putin în decembrie, prin care a lăudat contribuția Rosatom la dezvoltarea de sisteme de arme avansate și de echipamente militare.

Serviciile Secrete ale Ucrainei au obținut o scrisoare datată octombrie 2022, între un șef de departament din cadrul Rosatom și Ministerul rus al Apărării. Scrisoarea face referire la disponibilitatea companiei de a livra bunuri către unitățile militare rusești și către producătorii de armament supuși sancțiunilor. Rosatom s-ar fi oferit să îi ajute pe producătorii de sisteme de rachete, de bombe nedirijate sau de sisteme multiple de lansare a rachetelor (MLRS), dar și pe producătorii de avioane, de blindate și de tancuri. 

Publicația americană explică faptul că aplicarea unor sancțiuni asupra Rosatom a fost evitată până acum, din cauza importanței mondiale pe care aceasta o are în industria nucleară civilă. Mai exact, în Europa funcționează 18 centrale nucleare realizate după arhitectură sovietică, ceea ce înseamnă că rușii pot influența buna funcționare a instalațiilor nucleare.

În plus, Rosatom controlează o treime din piața globală de uraniu îmbogățit și 17% din piața combustibilului pentru reactoare. La nivel mondial, una din cinci centrale nucleare a fost proiectată de Rusia. O încercarea de a tăia imediat dependența de combustibilul nuclear furnizat de Rosatom, ori de gestionarea deșeurilor cu ajutorul altei companii, ar putea crea din nou volatilitate pe piața energetică europeană, care abia își revine după ce a renunțat la petrolul și gazele naturale din Federația Rusă.

Pavel Luzin, analist militar rus independent, a declarat pentru jurnaliști că Rosatom are o strategie pe termen lung pentru a aproviziona fabricanții ruși de armament. La nivel oficial, Ministerul rus al Apărării a evidențiat o cooperare de lungă durată în domeniul armelor nucleare cu compania.

Dimitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a anunțat că țara sa a renunțat la livrările de combustibil din Rusia pentru industria nucleară și a cerut ca și celelalte țări să îi urmeze exemplu. În decembrie, Bulgaria a renunțat și ea la parteneriatul cu Rosatom, iar Finlanda a abandonat un proiect de mai multe miliarde de dolari în care colabora cu rușii.

Investigația integrală pe The Washington Post.

Foto: Petropavlovsk | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday