Adunarea miniștrilor Apărării din cele 50 de state care susțin Ucraina (Formatul Ramstein) are loc în condițiile unor semne tot mai puternice că Rusia pregătește o nouă ofensivă de amploare, posibil prin Belarus. Chiar și ISW, care până acum a exclus această posibilitate, consideră că un atac pe la nord “pare mai probabil în a doua parte a acestui an”.

În această situație, șeful CIA, William Burns, a făcut o vizită secretă la Kiev, săptămâna trecută. Presa americană, care a aflat abia acum despre ea, consideră că o astfel de vizită era necesară numai în situația în care Burns ar fi urmat să-i transmită lui Zelenski informații extrem de sensibile, fie referitoare la presupusa ofensivă reînnoită a Rusiei, ce ar urma în săptămânile următoare, fie în legătură cu o eventuală scădere a sprijinului militar american, în condițiile preluării majorității în Camera Reprezentanților de către republicani. Această din urmă speculație aparține The Washington Post.

Oricum, disputa dintre occidentali legată de furnizarea de tancuri grele  (Abrams, Challenger, Leclerc, Leopard) poate avea legătură și cu apărarea ucrainenilor în situația unei ofensive majore a Rusiei, dar și cu utilizarea acestora pentru o contraofensivă de eliberare a teritoriilor ucrainene.

Până acum, Pentagonul a comunicat că tancurile Abrams, mai grele cu circa 10 tone decât cele europene, n-ar avea sens să fie trimise în acest moment Armatei Ucrainene, mai ales că întreținerea și lanțul logistic al acestora este mai scump și mai dificil, iar eficiența lor scăzută de geografia și clima (foarte noroioasă primăvara) a Ucrainei.

În schimb, SUA vor trimite Ucrainei 59 de blindate Bradley și 90 de Stryker (ambele considerate extrem de eficiente în lupta cu tancurile rusești) și 350 de Humvee, alături de muniții pentru artilerie, toate într-un pachet de 2,5 miliarde de dolari.

Marea Britanie, care anunțase anterior că va trimite o companie de 14 tancuri grele Challenger 2, mai pune lângă acestea și 200 de vehicule blindate de luptă precum și o cantitate semnificativă (100 de mii de lovituri) de muniție pentru artilerie. Anunțată de săptămâna trecută, decizia guvernului Sunak a stârnit destul de multe dezbateri în UK, unii comentatori observând că ar fi fost mult mai logică trimiterea de tancuri Challenger 1 (scoase din uz, dar destul de avansate) din care armata britanică are peste 400 în rezervă și putea furniza mult mai multe, decât cele 14 tancuri Challenger 2, care sunt puține și dispun de tehnologii secrete care riscă să ajungă pe mâna rușilor, dacă sunt capturate.

Franța, care inițial intenționa să trimită doar tancuri ușoare (AMX 10-RC, pe roți, dar eficiente tot în lupta antitanc) ia acum în calcul să trimită tancuri grele Leclerc, potrivit Politico, “probabil pentru a convinge Germania să dea aprobarea pentru exportul de Leopard”. Într-adevăr, între timp, noul ministru german al Apărării a nuanțat poziția guvernului său, precizând că trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina nu depinde de decizia SUA de a trimite sau nu Abrams.

Potrivit Reuters, este posibil ca Polonia și mai multe țări NATO să anunțe astăzi că au primit acordul Germaniei să trimită tancuri Leopard în Ucraina. Sky News observă faptul că ezitările aliaților în acest sens au mai degrabă legătură cu teama, încă prezentă, de o escaladare din partea Rusiei, decât cu dificultățile tehnice sau logistice.

Pe lângă dezbaterea legătă de tancurile trimise Ucrainei, este de așteptat ca SUA să furnizeze și rachete cu rază medie, care ar permite Armatei Ucrainene să lovească ținte aflate la câteva sute de kilometri, inclusiv în Crimeea.

Surse: TWP, Politico, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday