Fondatorul Netflix, Reed Hastings, demisionează din funcția de director executiv, imediat după ce compania de streaming a anunțat o creștere a numărului de abonați mult mai mare decât cea anticipată.

Reed Hastings arată că acesta este un moment potrivit pentru a-și “definitiva succesiunea”, după un an greu, în care valoarea de piață a Netflix a scăzut cu mai mult de o treime, dar care a fost depășit cu bine, printr-o creștere cu peste 7 milioane a numărului de abonați.

Hastings, care a lansat Netflix în 1997 ca “serviciu de DVD prin poștă” (de închiriere de filme), are acum 62 de ani și se declară “mândru de primii noștri 25 de ani și atât de încântat de următorul nostru sfert de secol”. Urmând exemplele lui Jeff Bezos (Amazon) și Bill Gates (Microsoft) el va rămâne totuși președinte al Netflix, o funcție neexecutivă, care-i va permită să se dedice acțiunilor filantropice.

Financial Times consideră că sarcina noii conduceri va fi “să conducă Netflix printr-o eră mai austeră pentru industria divertismentului”.

Netflix a încheiat 2022 cu 231 de milioane de abonați plătitori, adăugând 8 milioane, cea mai slabă creștere din ultimul deceniu. Totuși, așteptările sale erau pentru un plus de 4,5 milioane de clienți, dar analiștii consideră că le-a putut depăși datorită unor suprize de final de an, precum “Wednesday” și seria de documentare “Harry & Meghan”.

Cei peste 230 de milioane de abonați au adus, anul trecut, încasări de peste 31 de miliarde de dolari, o creștere de 50% față de 2019, dar valoarea sa de piață – 141 de miliarde de dolari, este mult mai mică de cea din perioada de pandemie. Reed Hastings mai deține acum doar 2% din acțiunile companiei pe care a fondat-o, iar averea sa este estimată la peste 3 miliarde de dolari.

Surse alternative: Financial Times, Forbes

Folosim cookies