Studiu. Aproape jumătate dintre familiile din Spania plătesc meditații pentru copiii lor, cheltuind în total peste 1,5 miliarde de euro anual. Fenomenul, răspândit mai ales în Europa și Asia.

Un studiu realizat de Centrul Esade pentru Politică Economică, intitulat “Shadow Education” (Educația din umbră), arată că aproape jumătate dintre familiile spaniole au plătit pentru meditații între anii 2019 și 2020, suma totală cheltuită ajungând la 1,7 miliarde de euro.

Un alt raport al unui grup de experți spanioli arată că părinții plătesc pentru aceste cursuri private fie pentru a “extinde și perfecționa” cunoștințele copiilor, fie pentru a fixa informațiile pe care aceștia le învață la școală. Jumătate dintre sesiunile de meditații private sunt cele de limbi străine, mai ales cele de limba engleză.

De asemenea, raportul scoate la iveală mai multe inegalități socio-economice cu privire la cât de mult se cheltuie și pentru ce. Familiile cu copii în învățământul de stat au reprezentat aproape două treimi din totalul celor care au cumpărat meditații. Cu toate acestea, suma cheltuită de familiile care au copii la școli de stat a fost în medie 235 de euro per elev, această cifră fiind de 606 euro pentru cei din învățământul complet privat.

Studiul atrage atenția că tendința este de fapt una globală, observată mai ales în Europa și predominantă în Asia. Familiile mai bogate plătesc cel mai mult pentru cursurile private de limbi străine și arte. În ciuda faptului că departamentele de educație din diferite țări au folosit lecții suplimentare pentru a recupera lecțiile pierdute din timpul pandemiei de Covid, raportul a avertizat că “sistemele de învățământ vor trebui să concureze cu «Educația din Umbră» dacă vor să se asigure că nu vor pierde finanţarea publică pe termen mediu”.

“Sunt necesare reforme în ceea ce privește certificarea învățării și orientarea profesională”, conchid autorii studiului, care subliniază că soluția pentru încetinirea fenomenului meditațiilor private este construirea încrederii publicului în școlile de stat și în profesori, în orice țară, nu doar în Spania. 

Sursa: The Guardian

Foto: Ramilf | Dreamstime.com

Folosim cookies